Více času na podstatné

Cenu Křišťálovou popelnici získala Olomouc

13.06.2013 08:57

Na slavnostním večeru v Hradci Králové byly v rámci konference Odpady a obce oznámeny výsledky celostátní soutěže obcí „O křišťálovou popelnici“ za rok 2012. V letošním IX. ročníku soutěže se na prvním místě umístilo Statutární město Olomouc, které si odneslo putovní Křišťálovou popelnici se svým jménem. Zástupcům města byl předán šek na 150 tisíc korun. Druhé místo získalo město Sedlčany, které obdrželo 100 tisíc korun a třetí příčku obsadilo město Havlíčkův Brod. Šek pro ně měl hodnotu 70 tisíc korun. Obě obce byly odměněny také menšími křišťálovými popelnicemi. V loňském roce získala prvenství obec Vimperk, na druhém místě byl Jeseník, a jako třetí se umístilo město Sedlčany. Ceny předali zástupci autorizované obalové společnosti EKO-KOM, která je vyhlašovatelem soutěže.

 

Co se hodnotí

V soutěži jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků v oblasti nakládání s komunálním odpadem, míra aktivity, ale i komplexnost hospodaření včetně informování občanů o způsobech nakládání s jednotlivými druhy odpadů. Hodnocení obcí se provádí především na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví a do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce, které jsou do tohoto systému zapojeny.

 

V letošním roce se do finálového kola probojovala tato města: Hostivice, Vysoké Mýto, Třinec, Nové Město nad Metují, Olomouc, Vimperk, Sedlčany, Kunovice, Mikulov, Havlíčkův Brod, Nový Bor, Jeseník, Skalná a obec Zbůch.