Více času na podstatné

Českým ekologickým a energetickým projektem je fluidní kotel z Třince

28.11.2016 12:21

K nejmodernějším svého druhu se řadí nový ekologický kotel Energetiky Třinec. Dceřiná společnost Třineckých železáren jej uvedla do provozu loni na podzim. Fluidní kotel získal titul v soutěži Český energetický a ekologický projekt roku 2015.

Soutěž vyhlašuje každoročně Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR spolu s Ministerstvem životního prostředí ČR a Ministerstvem pro místní rozvoj. Jejím cílem je prezentovat stavby, projekty a inovace, které významným způsobem snižují energetickou náročnost ČR, zvyšují energetickou účinnost zdrojů a přispívají ke zlepšení životního prostředí.

„Získané ocenění je pro nás signálem, že v oblasti ekologie a hospodaření s energií jdeme správným směrem, a že naše snažení o lepší životní prostředí má smysl,“ podotýká Petr Matuszek, ředitel společnosti Energetika Třinec.

Rok provozovaný fluidní kotel Energetiky Třinec plní přísné emisní limity. Teplárna díky této investici za 1,1 miliardy korun snížila emise škodlivého oxidu siřičitého (SO2) o 28 %, oxidů dusíku (NOx) o 22 % a prachu o 20 % oproti původnímu stavu. Nový fluidní kotel s označením NK14 produkuje maximálně 10 mg emisí prachu na m3, což je ještě méně, než požadují nové směrnice Evropské unie o průmyslových emisích.

Energetika Třinec je hlavním výrobcem elektrické energie pro potřeby hutě, a to ve výši až 700 tisíc MWh ročně, vyrábí a dodává také ostatní energie potřebné pro technologické procesy Třineckých železáren a dále teplo pro město Třinec a okolí.