Více času na podstatné

Chytrý dům získal cenu technologické agentury ČR

20.11.2014 09:37

Chytrý dům, který dokáže maximálně využít energii z nejrůznějších zdrojů jako jsou fotovoltaické panely na střeše domu, tepelné čerpadlo a záložní kotel na pevná paliva. To je nejen budoucnost bydlení, ale také vítěz ceny Technologické agentury ČR v rámci soutěže Český energetický a ekologický projekt, stavba a inovace roku. Získala ji firma Teco a.s. v kategorii průmyslových inovací.

Softwarový systém Foxtrot firmy Teco přináší majitelům rodinných domů optimalizaci jejich energetické spotřeby. Řízení spotřeby se stává důležitým ve chvíli, kdy si investor pořídil několik typů zdrojů energie a zjišťuje, že bez aktivního řízení a koordinace není schopen plně využít potenciálu instalovaného výkonu.

Projekt "Systém efektivního využití tepla a elektřiny v rodinných domech" umožňuje intenzivní využití jak zdrojů energie, jako jsou fotovoltaické panely, tak akumulačních nádrží, ze kterých se odebírá topná voda do radiátorů. Systém lze využít na rodinných domech vybavených různými zdroji energie. Takových za poslední roky vznikla celá řada. Díky aktivnímu řízení spotřeby by se domy měly stát chytrým uzlem sítě SmartGrid. Pokud by na druhé straně byl obchodník s elektřinou schopný takto vybavené a řiditelné odběrné místo využít.

Soutěž Český energetický a ekologický projekt, stavba a inovace roku vypisují ministerstva průmyslu, životního prostředí a ministerstvo pro místní rozvoj.

 

 

Zdroj: TA ČR