Více času na podstatné

ČPU: Cena plynu pro domácnosti se může dostat na hranici únosnosti

12.12.2012 13:31

Cena plynu pro domácnosti se může dostat na hranici únosnosti. Vláda totiž hodlá zrušit výjimku nulové spotřební daně ze zemního plynu pro domácnosti. Další zatěžování jakýmikoliv daněmi pravděpodobně přiměje mnoho domácnosti k tomu, aby se vrátily k topení pevnými palivy, což bude mít obrovské negativní dopady na už dnes velmi špatnou kvalitu ovzduší. Přitom počet domácností, které o přechodu od zemního plynu k jinému typu paliva už dnes uvažují, je asi 185 tisíc. Navíc podle průzkumu agentury Ipsos větší podíl lidí, než ve zbytku republiky, využívá plyn právě na Moravě (76 procent), kde je ovzduší nejhorší. Podle zprávy ČHMÚ z prosince 2012 na 21,8 procentech území České republiky je překročen alespoň jeden imisní limit. V takto zasaženém území dnes žije 50 procent obyvatelstva ČR.

Podle výsledků aktuálního průzkumu agentury Ipsos z listopadu 2012 by se zdražení týkalo téměř dvou třetin (64 procent) české populace, která využívá plyn ve své domácnosti. 81 procent z nich na plynu vaří a 56 procent plynem topí. Větší podíl lidí než ve zbytku republiky využívá plyn na Moravě (76 procent), v Praze ho využívá 61 procent obyvatel. Tři čtvrtiny odběratelů jsou přitom dnes se svým dodavatelem zemního plynu spokojeni a 70 procent populace považuje využívání zemního plynu v domácnosti za moderní a ekologické, ještě vyšší podíl považuje využití plynu za pohodlné (85 procent).

Ministerstvo financí připravilo návrh zákona o zdanění pevných paliv, plynů a minerálních olejů. Pokud bude zrušena výjimka z nulové spotřební daně ze zemního plynu a zároveň by vstoupila od roku 2014 v platnost uhlíková daň, cena plynu by se mohla domácnostem jen kvůli daním zvýšit o dalších 100 Kč za každou megawatthodinu. Přitom podle průzkumu PPM Factum Research z listopadu 2012 už 7 procent obyvatel ještě před zdražením již dnes o změně paliva uvažuje. „Podle zprávy ERÚ z října 2012 je v ČR dnes 2 653 367 domácností, které odebírají zemní plyn a počet domácností, kteří o přechodu od zemního plynu k jinému typu paliva už dnes uvažují, by mohl tedy být už dnes více jak 185 tisíc,“ říká Oldřich Petržilka, prezident České plynárenské unie. „To by zjevně vedlo k dalšímu zhoršování životního prostředí, a to především v již dnes velmi ohrožených oblastech“, dodává.

Český hydrometeorologický ústav před pár dny zveřejnil v prosinci 2012 pravidelnou ročenku podrobně popisující znečištění ovzduší na území České republiky. Z výsledků vyplývá, že na 21,8 procentech území ČR je překročen alespoň jeden imisní limit. V takto zasaženém území žije dnes polovina obyvatelstva. Pro rok 2011 byla poprvé vytvořena i mapa pole průměrné roční koncentrace jemných částic PM2,5, ze které je zřejmé překročení limitu na přibližně 2,6 procentech území, což odpovídá 13,5 procentu populace.

 

Zdroj: Česká plynárenská unie (ČPU)