Více času na podstatné

ČRo: JE Temelín nedodává elektřinu, bloky stojí kvůli poruše čerpadla i výměně paliva

11.07.2014 14:38

Jaderná elektrárna Temelín v současnosti nedodává elektřinu do sítě. První blok je dlouhodobě odstavený kvůli výměně paliva a druhý museli včera pracovníci elektrárny odpojit kvůli poruše čerpadla. Podle Miroslava Šuly, ředitele sekce dispečerského řízení společnosti ČEPS, která se stará o stabilitu přenosové soustavy, je nyní v síti energie především z tuzemských zdrojů, ale část i ze zahraničí. O tom, jak se postupuje, když dojede k výpadku velkého zdroje energie, mluvil Miroslav Šula ze společnosti ČEPS - záznam ZDE.

 

Druhý blok byl včera 10. 7. v 19:06 hodin odpojen od rozvodné energetické sítě. Důvodem byla porucha jednoho ze dvou čerpadel prvního systému *technické vody důležité (TVD) v nejaderné části elektrárny.  A protože současně byl pro investiční akci zajištěn i druhý systém TVD, tak musel být druhý blok v souladu s podmínkami pro provoz JE Temelín odstaven. Nyní dojde k přerušení investiční akce na druhém systému TVD, který bude zprovozněn. Následovat bude zjištění příčiny poruchy čerpadla na prvním systému TVD a jeho oprava. Tyto činnosti si vyžádají několik dní. Termín obnovení výroby elektřiny na druhém bloku bude upřesněn na začátku příštího týdne.

 

*Technická voda důležitá – uzavřený okruh, který zajišťuje chlazení technologických zařízení důležitých z pohledu jaderné bezpečnosti. Skládá se ze tří nezávislých systémů a voda je chlazena v bazénech rozstřiku.

 

Zdroj: ČEZ

 

Zdroj: ČRo