Více času na podstatné

ČT24: Obce nemohou podle ministerstva vnitra zakázat prodej kovů

16.04.2014 08:45

Bohumín a další města na Karvinsku chtějí zakázat prodej kovů v komerčních sběrnách. Na základě změny vyhlášky o nakládání s odpady by tam lidé museli odevzdávat kovy a starý papír výhradně zdarma v městských sběrných dvorech. Radnice tímto způsobem chtějí bojovat proti zlodějům kovů i sběrnám, které mnohdy vykupují kradené věci. Podle názoru ministerstva vnitra města na takovou vyhlášku nemají právo.

"Obce nemohou nikomu zakazovat, aby prodával svůj kovový odpad a zároveň aby ho přestal vykupovat," prohlásil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD) ovšem tento názor odmítá. "Budeme za vyhlášku bojovat, půjdeme třeba až k Ústavnímu soudu. Doufáme, že nám dají soudy za pravdu tak jako v případě heren," poznamenal Macura. Narážel na nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, kterým město obhájilo právo zakázat si videoterminály.

Nápad bohumínské radnice zakázat vyhláškou výkup některých kovů převzala i další města jako Karviná, Havířov, chce se přidat i Ostrava.

 

Dále informuje, že Senát na své poslední březnové schůzi schválil novelu zákona o odpadech, která se zaměřuje právě na výkupny a sběrny odpadů. Původní senátní návrh počítal s tím, že obce by mohly obecně závaznou vyhláškou určit místa, kde bude možné takové zařízení provozovat. Nakonec pozměňovací návrhy upřednostnily namísto obecné závazné vyhlášky povýšení sankčních postihů v případě, že provozovatel tohoto zařízení bude porušovat příslušné právní předpisy, v tomto případě prováděcí vyhlášku zákona o odpadech, která přímo taxativně vyjmenovává, které odpady, jaké kategorie, včetně zlomků těchto odpadů není možno od fyzických osob vykupovat. Cílem návrhu je tedy umožnit krajskému úřadu zrušit nebo změnit jím vydaný souhlas s provozováním zařízení k užívání, odstranění, sběru nebo výkupu odpadů, pokud provozovatel zařízení poruší zákaz výkupu odpadů od fyzické osoby stanovený prováděcím právním předpisem.

 

Související článek:

Připomínky: Senátní návrh novely zákona o odpadech (sběrny a výkupny odpadů)

 

 

Zdroj: ČT24 (15.4.2014) - Celý článek a reportáž ZDE