Více času na podstatné

Další kotlíkové datace pro Ústecký kraj již za tři dny! Přijem žádostí také zahájí Královéhradecký kraj.

09.05.2014 21:29

Ministerstvo životního prostředí a Ústecký kraj vyhlašují od 12. května příjem žádostí do 5. výzvy Společného programu na podporu výměny kotlů. V Ústeckém kraji se jedná o již druhou vyhlášenou výzvu v rámci tohoto programu.

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva. Alokace na tuto výzvu je celkem 30 mil. Kč, tedy 15 mil. Kč z rozpočtu Ústeckého kraje a 15 mil. Kč z prostředků Státního fondu životního prostředí České republiky. Podpora se bude poskytovat na výměnu stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové účinné nízkoemisní tepelné zdroje v Ústeckém kraji.

Typy podporovaných kotlů jsou specifikovány ve výzvě. Podporovaný kotel musí být zároveň v době realizace akce uveden v průběžně aktualizovaném Seznamu výrobků a technologií (SVT).

Krajský úřad Ústeckého kraje bude přijímat žádosti oprávněných žadatelů od 12. 5. 2014 osmi hodin do 31. 7. 2014 patnácti hodin nebo do vyčerpání alokace (podpora se nevztahuje na výměny kotlů realizované před datem 12. 5. 2014). O administraci přijatých žádostí se potom dělí kraj se Státním fondem životního prostředí ČR.

První výzva v Ústeckém kraji byla loni na podzim ukončena předčasně po měsíci přijímání žádostí z důvodu vyčerpání prostředků. Proto jsme uvítali, že došlo k další dohodě s krajem na celkové alokaci 30 milionů korun a obyvatelé Ústeckého kraje budou mít znovu možnost s přispěním státu i kraje vyměnit svůj stávající kotel na tuhá paliva za nový, který bude méně zatěžovat znečištěné ovzduší," říká k vyhlášení této výzvy ředitel fondu Petr Valdman.

Další informace včetně všech dokumentů pro tuto výzvu najdete ZDE.

 

Čtěte také:

Do zahájení příjmu žádostí na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje zbývají tři dny . Žádosti o příspěvek na výměnu starých kotlů začne krajský úřad přijímat 12. května a jejich příjem skončí 11. července nebo vyčerpáním 20 milionů Kč, které jsou na program určeny. Po Moravskoslezském, Středočeském a Ústeckém kraji se tedy do programu zapojí i Královéhradecký kraj. Například v Moravskoslezském kraji se od roku 2012 podařilo vyměnit na 4 500 starých kotlů za 220 milionů Kč. Více ZDE (dokumenty ZDE)


Dokumenty ke stažení:

5. výzva Společný program na kotlíky_Ústecký kraj