Více času na podstatné

Den otevřených dveří v Českém hydrometeorologickém ústavu

18.03.2014 19:45

Český hydrometeorologický ústav pořádá v sobotu 22. března 2014 Den otevřených dveří u příležitosti Světového dne vody a Světového meteorologického dne. Zároveň si připomíná 60. výročí vzniku ústavu v současné podobě v roce 1954, kdy byl usnesením vlády z 19. listopadu 1953 zřízen Hydrometeorologický ústav, do nějž byly včleněny stávající Státní ústav meteorologický a Hydrologická služba vodohospodářských rozvojových středisek.

Návštěvníci se na dni otevřených dveří seznámí s činností ústavu, jednotlivými obory (meteorologie a klimatologie, hydrologie a ochrana čistoty ovzduší). Budou si moci prohlédnout Centrální předpovědní pracoviště v Praze-Komořanech, v Komořanech bude také možné shlédnout ukázky hydrologických měření za povodně v červnu 2013, bude předvedena ukázka historické přístrojové techniky, prezentace publikační činnosti ČHMÚ atd. Na observatoři v Praze-Libuši bude k vidění areál a na programu bude i vypuštění meteorologického balonu s radiosondou.

Také na dalších odborných pracovištích ČHMÚ na pobočkách v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a v Ostravě bude možné vidět ukázky měření. Pracovníci ústavu rovněž seznámí návštěvníky se staničními sítěmi hydrologických a klimatologických stanic, předvedou praktické ukázky přístrojů.

Více na www.chmi.cz

 

 

Zdroj: MŽP