Více času na podstatné

Dnešní Máte slovo s M. Jílkovou i s ministrem Richardem Brabcem

26.03.2015 14:27

AVÍZO Ministr Brabec se rozhodl zlepšit ovzduší ve městech a obcích pomocí kontrol přímo v domácnostech, které mají za úkol zjistit, zda lidé netopí materiálem, který spalováním zamořuje a otravuje vzduch v sousedství. Je v pořádku, aby kontrolami bylo narušováno naše soukromí, nebo jde o jedinou možnost jak ukáznit bezohledné občany? Lze všechno uhlídat, nebo z nás chtějí státní instituce dělat udavače a nástroj k vyřizování účtů mezi sousedy?

Další změna se týká výkupu kovového odpadu. Od prvního března začala platit nová vyhláška, která zpřísnila pravidla pro výkup. Sběrny již nesmí zákazníkům za přinesený materiál zaplatit v hotovosti. Ministerstvo se tímto krokem snaží zamezit četným krádežím majetku soukromníků, ale především zabránit rozkrádání majetku měst a obcí. Nová pravidla sklidila vlnu kritiky ze strany výkupen kovů, ale také ze strany opozice. Navíc se už po dvou týdnech od zavedení vyhlášky zjistilo, že se zákon obchází. Jde opravdu jen o zamezení krádeží nebo o omezování práv poctivých českých živnostníků?

Dnešní hosté pořadu Máte slovo s M. Jílkovou od 21.25hod budou: Richard Brabec – ministr životního prostředí, ANO, Jan Zahradník – poslanec ODS, Petr Bičej – ředitel Městské policie v Karviné, Pavel Drahovzal – starosta města Velký Osek a člen předsednictva Svazu měst a obcí ČR, Tomáš Absolon – spolumajitel sběrny surovin a další. Záznam pořadu ZDE.