Více času na podstatné

OVM: Antifosilní zákon by mohl platit od roku 2018. Omezení vynětí půdy pro průmyslové účely je ve hře

10.04.2016 14:15

Ministr životního prostředí Richard Brabec nepředpokládá, že by antifosilní zákon začal platit už od 1. ledna 2017, ale spíše až v lednu o rok později. Uvedl to dnešním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Ministr zemědělství Marian Jurečka zas v OVM potvrdil, že bude navrhovat v rámci novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu absolutní zákaz vynětí nejcennější zemědělské půdy pro průmyslové účely. Případné výjimky má schvalovat vláda.

Takzvaný antifosilní zákon by mohl platit až od 1. ledna 2018, předpokládá to ministr životního prostředí Richard Brabec. Do konce září letošního roku by měl resort předložit vládě paragrafové znění, přičemž studie dopadů by měla být hotová do konce srpna. Pokud zákon vláda schválí, tak by nejdříve do konce tohoto roku měl být předložen předložen Sněmovně.

Dobrou zprávou pro plynaře je, že zákon nemá cílit proti zemnímu plynu, uvedl také ministr Brabec v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Ministr Brabec také v pořadu připomněl, že Česko už snížila emise CO2 od roku 1990 přibližně o 37 procent. Větším problémem podle ministra jsou prachové částice, které produkují především lokální topeniště a doprava.

Antifosilní zákon by neměl podle ministra Brabce vytvořil právní normu, která bude žalovatelná, měla by být spíše deklaratorní v dlouhodobém horizontu.

 

Půdní fond

Na konci první části pořadu ministr zemědělství Marian Jurečka potvrdil, že bude navrhovat při příští novelizaci zákona o ochraně zemědělského půdního fondu absolutní zákaz vynětí z půdního fondu nejbonitnější zemědělské půdy pro průmyslovou výrobu. Případnou výjimku by podle něj schvalovala vláda kvůli veřejnému zájmu. K tomu ministr Brabec uvedl, že je připraven na toto téma diskutovat.

 

Záznam z dnešních Otázek Václava Moravce najdete ZDE

 

Čtěte také:

MZe uvažuje o absolutním zákazu vyjímání nejkvalitnější půdy z půdního fondu (7.4.2016)