Více času na podstatné

Do Českých Budějovic se vydejte za jaderným výzkumem, do Prahy za národními parky

20.09.2016 14:25

Dnes byla na českobudějovickém výstavišti zahájena interaktivní výstava CERN „Accelerating Science“. Výstavu pořádá Evropská organizace pro jaderný výzkum CERN. Zhlédnout ji bude možné až do 20. ledna 2017. Od zítřka do 6. října na pražké Kampě budou k vidění fotografie českých národních parků.

Cílem výstavy je popularizace vědy mezi laickou veřejností, zejména pokud jde o zájem o základní výzkum v oblasti jaderné energetiky, astronomie, vesmíru, fyziky, biologie, chemie a přírodních věd obecně. Výstava se skládá z pěti částí (tzv. modulů), do kterých budou návštěvníci vstupovat po skupinkách. Každý z modulů tvoří jedno z témat: Historie a tajemství vesmíru, zrychlující se věda, urychlovač částic, podpora/akcelerace zájmu o vědu a jak pomáhá základní výzkum a věda v lidském životě.  Výstava je pojata zábavně a interaktivně, aby podnítila zvědavost návštěvníků, jsou zde použity hologramy, promítání do prostoru či vizuální efekty.

Cílovou skupinou jsou primárně žáci základních a středních škol, studenti vyšších odborných a vysokých škol a odborná veřejnost.

 

Národní parky

Další zajímavým tipem je pražká Kampa. Tam od středy 21. září bude k vidění venkovní výstava 18 velkoformátových fotografií turisticky atraktivních lokalit českých národních parků, jakými jsou např. Pravčická brána, cesta na Sněžku, meandry Dyje i Teplé Vltavy. Výstava Ministerstva životního prostředí a správ národních parků patří k doprovodným akcím letošních oslav 25. výročí založení NP Šumava i NP Podyjí a potrvá do 6. října.