Více času na podstatné

Soud potvrdil Erika Geusse v čele České inspekce životního prostředí

14.03.2017 14:22

Pražský městský soud 14. března 2017 rozhodl, že jmenování Erika Geusse do funkce ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) proběhlo v souladu se zákonem a je platné. Soud tak zrušil rozhodnutí náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého, kterým loni zpochybnil Geussovo jmenování s tím, že ministerstvo životního prostředí při něm nepostupovalo správně.

Proti verdiktu náměstka Postráneckého podal Geuss správní žalobu a soud mu jako žalující straně dal za pravdu. V ústním odůvodnění rozsudku soudce Slavomil Novák mimo jiné sdělil, že postup ministerstva životního prostředí při Geussově prvním jmenování v listopadu 2014 proběhl plně v souladu se zákonem. Erik Geuss se tak následně stal řádným státním úředníkem ve služebním poměru. Nebyl pak důvod vyřazovat jej z druhého výběrového řízení konaného v roce 2015 podle služebního zákona.

Rozsudek Pražského městského soudu zatím není pravomocný. Do čtrnácti dnů od obdržení písemné verze rozsudku mohou účastníci řízení podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.