Více času na podstatné

ERÚ: Dopady novely energetického zákona není možné spočítat

02.03.2015 08:37

Regulované subjekty z oblasti elektroenergetiky, plynárenství a teplárenství, které Energetický regulační úřad (ERÚ) oslovil se žádostí o kvantifikaci dopadů nové energetické legislativy, nejsou schopny tyto dopady spočítat před přijetím zákona. Uvedla to předsedkyně ERÚ Alena Vitásková v otevřeném dopise pro poslance Parlamentu České republiky. Zároveň je vyzvala, aby buď přijali komplexní pozměňovací návrh ERÚ, nebo stávající zákon dále neprojednávali a počkali na novelu, kterou ještě letos plánuje předložit Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

„Dnes není možné říci, zda novela energetického zákona zvedne ceny energií o procento nebo o desítky procent. MPO sice předalo několika výborům Poslanecké sněmovny materiál, podle něhož jsou dopady na státní rozpočet i na konečné ceny energií údajně minimální, ale vzhledem k faktu, že energetické firmy nejsou schopny dopady spočítat, je více než pravděpodobné, že MPO ignoruje řadu nebezpečí a že nemohlo mít validní podklady pro své stanovisko," uvedla Alena Vitásková.

 

ERÚ: Oslovené energetické společnosti však podle svých vyjádření neumějí dopady kvantifikovat. Dnes tedy není možné zodpovědně říci, zda novela energetického zákona zvedne ceny energií o procento nebo o desítky procent.

 

V dopise je zmíněn jeden příklad z mnoha skrytých nebezpečí, jímž je hrozba účelového dělení solárních elektráren. Pozměňovací návrhy hospodářského a rozpočtového výboru umožní účelově dělit elektrárny (zejména solární) na menší subjekty, nadále čerpat plnou podporu, ale vyhnout se placení tzv. solárního odvodu. Státní rozpočet jen na této položce může přijít až o 2 mld. Kč ročně, do ukončení doby podpory asi o 35 mld. Kč.

Alena Vitásková v otevřeném dopise legislativcům mj. připomíná, že se alespoň částečně podařilo prosadit nápravu. Že pod tlakem ERÚ byla zastavena finanční podpora pro nové alternativní zdroje a poplatek na ně byl zastropován: „Stejně odpovědně ERÚ postupuje i nyní a požaduje pouze zajištění rovných podmínek pro všechny účastníky trhu a především ochranu spotřebitelů." sdělila Alena Vitásková v otevřeném dopise.

 

Dokument ke stažení:

Otevreny_dopis