Více času na podstatné

ERÚ zveřejnil přehled výrobců s uvedením čerpání nároku na podporu OZE, DZ, KVET za rok 2011. Audit zveřejní ERÚ do konce února.

17.02.2013 14:24

Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejnil přehled výrobců s uvedením čerpání nároku na podporu OZE, DZ, KVET za rok 2011. Zveřejnění oznámila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková v druhé části pořadu Otázky Václava Moravce (OTV). Finanční podporu větší než zhruba 280.000 korun v roce 2011 získalo více než 3100 slunečních elektráren v ČR. Dalších téměř 10.000 zdrojů mělo podporu menší. Audit o stanovení cen za fotovoltaiku zveřejní ERÚ do konce února.

 

 

Audit o stanovení cen za fotovoltaiku zveřejní ERÚ do konce února

Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejní audit, podle kterého pravděpodobně bývalí pracovníci úřadu postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny, do konce února. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Úřad už má podle ní souhlas se zveřejněním od auditora a projedná to ještě se státním zastupitelstvím.

Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelům. Vitásková dnes uvedla, že například průměrná domácnost v rámci účtu za elektřinu ročně na podporu solární energie v roce 2006 platila 133 korun, letos to má být přes 3000 korun. Průměrný podnik pak platil v roce 2006 kolem 2,3 milionu korun, letos to má být až 65 milionů korun. Vláda přitom letos z rozpočtu uvolní na dotace, které nahradí příspěvek konečných spotřebitelů, více než 11 miliard korun.

 

Záznam rozhovor s Alenou Vitáskovou v pořadu OTV sledujte ZDE.

 

Dokumenty ke stažení:
Seznam FVE (PDF, 3,0 MB)
Seznam DZ (PDF, 282 kB)
Seznam KVET (PDF, 526 kB)
Seznam ostatních OZE (PDF, 1,2 MB)

 

Ohlasy v médiích:

Audit o stanovení cen za fotovoltaiku do konce února, údaje o podpoře hned

ERÚ: Větší podporu v 2011 získalo přes 3100 slunečních elektráren

Nečas: Dění kolem fotovoltaiky je nezdravé, ohrožuje ekonomiku

 

Zdroje: ČT24, českénoviny.cz