Více času na podstatné

Europoslanci schválili nové národní stropy pro znečišťující látky

29.10.2015 08:38

Evropský parlament včera podpořil návrh Evropské komise na ambicióznější národní stropy pro šestici hlavních látek znečišťujících ovzduší, včetně oxidu siřičitého, prachu a oxidů dusíku. Špatná kvalita ovzduší způsobuje každoročně na 400 000 předčasných úmrtí v EU. Nová legislativa by měla na nákladech spojených se znečištěním ovzduší ušetřit až 40 miliard eur.

Poslanci stanovují stropy pro oxid siřičitý (SO2), oxidy dusíku (NOx), nemetanické těkavé organické sloučeniny (NMVOC), metan (CH4), amoniak (NH3) a částice (až do PM2,5 mikrometrů), kterých by mělo být dosaženo do roku 2020, respektive 2030, jak navrhla Evropská komise.

Dle poslanců by měla budoucí směrnice o národních emisních stropech (NEC) přispět ke snížení emisí rtuti v Unii, zavedení závazného redukčního cíle na národní úrovni by však měla předcházet dopadová studie.

Komise a členské státy by se dle poslanců měly neprodleně dohodnout na novém nařízení o emisích z automobilů při skutečném provozu, aby bylo zajištěno, že veškeré unijní politiky ochrany ovzduší před znečištěním u zdroje odpovídaly účelu a přispívaly k dosažení cílů EU v oblasti kvality ovzduší.

Poslanci také navrhují vypustit návrh Komise, dle něhož by členské státy mohly kompenzovat snížení emisí oxidů dusíku, síry a částic dosažených v mezinárodní námořní dopravě dopravě. Komise by dle poslanců měla naopak zvážit zavedení opatření na snížení emisí z mezinárodní námořní dopravy, zejména v teritoriálních vodách členských států a ve výlučných ekonomických zónách, a v případě potřeby za tímto účelem předložit legislativní návrh.

Poslanci nyní zahájí jednání s Radou ministrů s cílem dosáhnout dohody v prvním čtení.

Znečištění ovzduší v roce 2010 vedlo v EU k vice než 400 000 předčasným úmrtím. Více než 62 % území EU je vystaveno eutrofizaci, včetně 71 % ekosystémů v rámci Natura 2000. Celkové externí náklady související se znečištěním ovzduší jsou dle Evropské komise odhadovány mezi 330 a 940 miliardami eur ročně, včetně 15 miliard eur přímých ekonomických ztrát způsobených ztracenými pracovními dny, 4 miliard eur nákladů ve zdravotnictví, 3 miliard eur ztrát na výnosech z plodin a 1 miliardy eur škod na budovách.