Více času na podstatné

Europoslanci schválili odložení aukce emisních povolenek, konkrétní výše jednorázového stažení povolenek bude na Komisi

03.07.2013 14:22

Evropská parlament dnes podpořil návrh na zmrazení aukcí části povolenek na emise CO2, s cílem motivovat podniky k investicím do nízkouhlíkových technologií. Původní návrh Parlament v dubnu těsnou většinou hlasů odmítnul. Tentokrát poslanci stanovili přísnější podmínky pro zmrazení dražení. Cílem opatření je obnovit motivační účinek systému pro obchodování s emisemi, který si klade za cíl snížit emise skleníkových plynů a boj se změnami klimatu.

Rostoucí přebytek emisních povolenek - za který může počáteční nadbytek a hospodářský útlum - způsobil pád ceny povolenek hluboko pod úrovně, se kterými bylo počítáno při vytváření systému EU pro obchodování s emisemi (ETS). Parlament na základě návrhů výboru pro životní prostředí vyjádřil podporu návrhu, aby mohla Komise pozdržet načasování aukcí části povolenek.

"Máme nyní mandát, Parlament schválil naše návrhy. V jednáních s ministry začneme co nejdříve a budeme se snažit nalézt společné řešení, které zaručí, že ETS bude naplňovat své poslání," uvedl zpravodaj Matthias Groote (S&D, DE).

 

Českénoviny.cz: Cena povolenek navíc souvisí i s dostavbou Temelína. Dražší povolenky totiž automaticky zvyšují i cenu silové elektřiny na trhu, což by pro Temelín bylo výhodné. Levné povolenky jsou naopak výhodné pro uhelné elektrárny, které mají oproti čistým zdrojům energie méně nákladný provoz. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže Evropský parlament schválil pozici pro vyjednávání s radou. "Teprve po výsledku trialogu bude jasné, kolik povolenek se stáhne a kdy se navrátí do systému. Ale rozhodně dnešní hlasování vnímáme pozitivně, je to důkaz politické vůle řešit nefunkčnost trhu s povolenkami," řekl ČTK.

 

"Na všech kontinentech je zvažována evropská zkušenost s tržním systémem na snižování emisí CO2. Je vnímána jako věrohodná možnost, jak je vidět naposledy v Číně. Nesmíme nechat ETS padnout za oběť krátkodobým zájmům. Následovat bude strukturální reforma systému pro obchodování s emisemi, která zaručí, aby zůstal základním kamenem klimatické politiky EU," dodal.

 

iHNED.cz: Návrh prošel o pouhé tři hlasy, uvádí agentura Reuters. Poslanci nechali rozhodnutí o konkrétní výši jednorázového stažení povolenek na Komisi, maximálně to může být 900 milionů povolenek. Před hlasováním klesly ceny povolenek o 10 procent, po něm začali obchodníci rychle nakupovat a cena odpoledne stoupla o 8 procent na 4,65 eur za tunu. ČEZ byl pro, zástupci českého průmyslu proti.

 

Zabránit přesídlení společností mimo EU

Dle schválených pozměňovacích návrhů, které navrhl výbor pro životní prostředí, může Komise za výjimečných okolností upravit harmonogram dražeb za předpokladu, že posouzení dopadů nevykáže významné riziko přesídlení společností mimo EU. Komise může provést nanejvýš jednu úpravu harmonogramu týkající se maximálně 900 milionů povolenek.

 

Doplňující informace

ETS, trh s povolenkami vytvořený v roce 2005, stanovuje celkový emisní strop, který je v dlouhodobém horizontu postupně snižován. Do roku 2020 budou emise z průmyslových odvětví, na něž se ETS vztahuje, o 21% nižší než v roce 2005.

Pod tímto stropem společnosti dostávají nebo si kupují povolenky dražené členskými státy. Jedna povolenka odpovídá tuně emisí CO2. Společnosti mohou také nevyužité povolenky prodávat. Omezení jejich nabídky znamená, že mají hodnotu, čímž systém odměňuje společnosti, které investují do snížení emisí.

 

Související článek:

Backloading emisních povolenek jde do plenárního hlasování