Více času na podstatné

Evropská komise schválila notifikaci pro obnovitelné zdroje energie

28.11.2016 12:27

Evropská komise dnes schválila notifikační rozhodnutí pro podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE) uvedených do provozu v období 2006-2012 a označila tuto podporu podle za slučitelnou s vnitřním trhem. Podle dřívějšího vyjádření MPO budou mít provozovatelé těchto zdrojů příští rok nárok zhruba na 37 miliard korun. Jde o převážnou většinu ze zdrojů, které dosud notifikaci neměly. Souhlasem komise podmiňoval výplatu peněz český Energetický regulační úřad (ERÚ).

"Pro jistotu celého trhu OZE i energetiky je velmi dobrá zpráva, že se podařilo k dnešnímu dni dokončit notifikační rozhodnutí pro podporu OZE uvedených do provozu v období 2006-2012," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V letošním roce jde již o třetí notifikační rozhodnutí v oblasti OZE. V srpnu jsme přivezli z Bruselu notifikační rozhodnutí pro podporu malých vodních elektráren a malých bioplynových stanic uvedených do provozu od roku 2016 a zároveň se dále MPO podařilo ve vztahu na notifikační řízení také ujasnit s EK záležitost týkající se MVE rekonstruovaných v období 2013-2015. Ohledně vydávání notifikačních rozhodnutích je tedy MPO a ČR v současném období velmi úspěšná

"Nyní tedy všichni očekáváme, že splní svůj slib Energetický regulační úřad a neprodleně uvede podporu pro tyto OZE v cenových rozhodnutích a zároveň neprodleně zohlední toto vydané notifikační rozhodnutí v cenovém rozhodnutí, kterým se stanovují ceny za související službu v elektroenergetice a další regulované ceny,“ dodal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

 

AVÍZO: Tisková konference ERÚ na téma "Cenová rozhodnutí pro oblast energetiky a plynárenství" se uskuteční zítra 29. listopadu od 10 hodin

 

 

Další informace:

Commission clears Czech support scheme for renewable energy