Více času na podstatné

Evropský parlament: Shrnutí červnové plenárního zasedání

19.06.2017 09:49

Označování energetické účinnosti, snižování emisí CO2, sdílená ekonomika byly mezi hlavními body zasedání Evropského parlamentu, které proběhlo minulý týden.

Ve středu Parlament projednával rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa odstoupit od Pařížské dohody. „Jednoduše řečeno je rozhodnutí americké administrativy chybou. Díky spolupráci se zeměmi po celém světě můžeme našim občanům zajistit čistší a bezpečnější planetu,“ řekl předseda Parlamentu Antonio Tajani během rozpravy. K tématu viz také rozhovor s předsedkyní výboru pro životní prostředí Adinou-Ioanou Vălean.

V tentýž den poslanci přijali nařízení o společném úsilí ke snižování skleníkových plynů. Tato legislativa umožní rozdělit celkový cíl EU na závazné vnitrostátní cíle a to i pro odvětví, na něž se nevztahuje systém EU pro obchodování s emisními povolenkami. Je to konkrétní krok, jak dostát závazkům vyplývajícím z Pařížské dohody o změně klimatu. Podle těchto předpisů musí odvětví jako doprava, zemědělství nebo zpracování odpadu do roku 2030 snížit emise o 30% ve srovnání s výchozí úrovní v roce 2005.

Parlament v úterý podpořil zavedení nové stupnice od A do G pro přehlednější označování energetické účinnosti domácích spotřebičů. Zjednodušené označení by spotřebitelům mělo usnadnit volbu úsporných přístrojů a díky tomu snížit účty za energii. Mohlo by se začít uplatňovat od konce roku 2019.

Ve čtvrtek poslanci přijali usnesení týkající se ekonomiky sdílení, kde žádají jasná pravidla, spravedlivou hospodářskou soutěž a dodržování práv zaměstnanců. Týká se to společností, které poskytují on-line platformy propojující poskytovatele služeb a spotřebitele. Tento sektor rychle roste, ale jsou s ním také spojené obavy o špatné pracovní podmínky.

Poslanci zpochybnili hodnocení bezpečnosti glyfosátu, nejrozšířenějšího herbicidu, během diskuse se zástupci Evropské komise v úterý, přičemž někteří dokonce vyzývají, aby byl glyfosát postupně vyřazen.