Více času na podstatné

Fico vyzval EU k obezřetnosti při stanovování ekologických cílů

23.11.2017 06:23

K obezřetnému stanovování cílů v oblasti snižování emisí a ochrany klimatu v Evropské unii včera vybídl s ohledem na udržení konkurenceschopnosti průmyslu slovenský premiér Robert Fico. Slovensko se spolu s Českou republikou řadí v EU k nejprůmyslovějším zemím.

"Vyvíjení nepřiměřeného tlaku na snižování emisí v ocelářském a automobilovém průmyslu příliš rychlou cestou nás konfrontuje s poklesem přidané hodnoty, s čímž nemůžeme souhlasit," řekl dnes Fico na konferenci o moderních trendech v evropské energetice.

Slovensko má podle Fica v unii sedmou nejvyšší energetickou náročnost, což souvisí se strukturou průmyslu.

"Dnes se Evropská unie postavila do role jakéhosi energetického lídra. Současně chceme být lídry v oblasti ochrany životního prostředí. Někdy se mi zdá, že všechny tyto cíle se nedají sloučit. Doba ukáže, zda jsme inspirativní, nebo zda děláme věci, které nás v dlouhodobém horizontu poškodí," uvedl Fico.

EU se dříve zavázala k roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent proti hodnotám z roku 1990. Evropská komise dříve navrhla snížení spotřeby energií do roku 2030 o 30 procent a na začátku listopadu předložila návrh na pokles emisí u nových osobních automobilů a dodávek v roce 2030 o 30 procent proti roku 2021.

 

 

Zdroj: ČTK