Více času na podstatné

Firma nedovoleně navezla do krajiny přes sto tisíc tun stavebního odpadu, dostala třímilionovou pokutu

25.03.2015 13:10

ŠPANÁ PRAXE Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložili firmě pokutu ve výši tři miliony korun. Na pozemcích bývalého vojenského areálu společnost totiž během 14 měsíců nedovoleně nakládala s více než sto tisíci tunami stavebního odpadu (odpadní zemina a beton). Pozemky však k tomuto nakládání nebyly určeny.

Odpadní zeminu převzala společnost jako odpad, přičemž původcem byly stavební firmy, které prováděly zemní práce na několik kilometrů vzdálené stavbě. Firma nepožádala o možnost uložit zeminu na tyto pozemky příslušný orgán státní správy, dané místo tedy nebylo k ukládání zeminy určeno ani povoleno.

Při stanovení výše sankce ČIŽP vzala do úvahy výsledky provedených analýz odpadů, a také to, že dotčené pozemky jsou v těsné blízkosti chráněné krajinné oblasti a přírodní rezervace. "Neoprávněný návoz velkého množství odpadu mění krajinný ráz, který je dán zejména přírodní, kulturní a historickou charakteristikou určitého segmentu krajiny,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Nápravná opatření v dané věci ze strany inspekce udělena nebyla, protože místně příslušný stavební úřad už činí kroky k nápravě závadného stavu na lokalitě.

Proti rozhodnutí inspekce podala společnost odvolání, které bylo následně odvolacím orgánem vyhodnoceno jako opožděné, s tím, že pokuta nabyla právní moci. Současně odvolací orgán neshledal předpoklady pro zahájení přezkumného řízení pro obnovu řízení nebo pro vydání nového rozhodnutí.