Více času na podstatné

Firma porušila chemický zákona a dostala pokutu 200 tisíc korun

23.11.2016 09:23

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně uložili pokutu 200 tisíc korun společnosti, která porušila chemický zákon.

„Společnost vyrobila z odpadů a na trh v ČR uvedla palivové směsi s nebezpečnými vlastnostmi. Přitom však nesplnila svou povinnost registrovat, klasifikovat a řádně zpracovat bezpečnostní listy k těmto výrobkům, což jí ukládá zákon. Ministerstvu zdravotnictví rovněž neposkytla informace o vlivu vyrobených směsí na zdraví a o nebezpečných fyzikálně-chemických vlastnostech těchto palivových směsí,“ uvedl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

„Zatajování informací o výrobcích s nebezpečnými látkami znemožňuje kontrolovat, jak je s nimi nakládáno. Představuje to velké riziko pro životní prostředí, což nelze tolerovat,“ uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Firmě už inspektoři ČIŽP od roku 2008 uložili celkem sedm dalších pokut za různá porušení zákona o odpadech v celkové výši 790 tisíc korun. Naposledy to byla sankce 250 tisíc korun za nespálení pytlů s nebezpečným zdravotnickým odpadem.