Více času na podstatné

Firma použila kontaminovanou zeminu ke zpevnění cesty, ČIŽP jí dala pokutu 120 tisíc

30.08.2017 08:30

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložili pokutu 120 tisíc korun odpadové společnosti za to, že nakládala s odpady na pozemcích, které k tomu nebyly určené.

Firma totiž použila ke zpevnění příjezdové cesty ke své provozovně 10 tun zeminy kontaminované například zbytky ropných látek ze zpracovávaných odpadů. „Byl například 36krát překročen limit pro obsah uhlovodíků v odpadech využívaných na povrchu terénu. U dalších sledovaných parametrů se jednalo řádově o desetinásobná překročení limitů,“ konstatoval Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Dalších 18 tun odpadů, které nesplňovaly limity, firma více než dva a půl měsíce skladovala na jiném pozemku v blízkosti této příjezdové cesty. Pozemek ale opět nebyl k nakládání s odpady určený.

Ještě v průběhu správního řízení firma odpady odstranila, jak ze zpevněné příjezdové cesty, tak z pozemku vedle této cesty a předala je k ekologické likvidaci. K tomu inspektoři přihlédli při stanovování výše pokuty.

Firma se proti uložené sankci neodvolala a ta tak nabyla právní moci.