Více času na podstatné

Fúzní reaktor ITER má nový hormonogram. První plasma bude v roce 2025

24.11.2016 14:06

Aktualizovaný harmonogram projektu fúzního reaktoru ITER byl schválen radou Iter Council, která reprezentuje jednotlivé státy, jež se účastní projektu. V rámci nového harmonogramu má první plazma tokamak vyprodukovat v roce 2025 a provoz s deuteriovo-tritiovým plazmatem má začít až v roce 2035.

Během dvoudenního meetingu rady projektu ITER v sídle projektu ve francouzském městě Saint-Paul-lez-Durance byl anonymním hlasováním schválen nový harmonogram projektu i upravený rozpočet. V rámci projektu ITER má být u francouzského města Cadarache na jihu Francie postaven největší tokamak na světě. Reaktor by měl být natolik velký a mělo by na něm být možno dosáhnout takových teplot, aby se „zapálila“ stabilní fúzní reakce na minimálně deset minut.

„Nový celkový harmonogram projektu byl schválen všemi členy projektu. Nový rozpočet byl schválen v dodatečném referendu, což znamená, že každý člen projektu nyní musí získat schválení od tamní vlády prostřednictvím příslušných vládních rozpočtových procesů,“ uvedla organizace Iter Organization ve svém prohlášení dne 20. listopadu.

Rada došla k závěru, že výstavba tokamaku a výroba příslušných zařízení dosáhla v posledních 18 měsících vysokého tempa, „což dokazuje řádné plnění závazků jednotlivých stran“. Úspěšné dokončení všech 19 projektových milníků pro rok 2016 v rámci harmonogramu a rozpočtu je pozitivním indikátorem kolektivních schopností organizace Iter Organization a dalších přidružených agentur v plnění aktualizovaného harmonogramu,“ uvedla rada.

Rada projektu Iter dále dodala: „Rozfázovaný přístup udaný v aktualizovaném harmonogramu zvýší po dosažení prvního plazmatu důvěru v projekt a minimalizuje rizika zaměřením se na dokončení tokamaku v jednotlivých fázích, mezi nimiž na něm bude možné provádět fúzní experimenty. Tento přístup k projektu je podle nás nejlepší cestou vpřed v souladu s prioritami a omezeními všech účastníků projektu.“

Podle dohody o realizaci projektu tokamaku ITER je rada projektu ITER zodpovědná za podporu a celkové směřování organizace Iter Organization. Rada se schází pravidelné dvakrát do roka – vždy v červnu a listopadu – přičemž schůze lze rozšířit o mimořádná jednání na řešení specifických otázek.

Na výstavbě největšího tokamaku na světě ITER spolupracuje 35 zemí. Zařízení na principu magnetického udržení plazmatu je navržené tak, aby potvrdilo proveditelnost fúzní reakce vodíkových jader pro potřeby čisté výroby bezemisní elektřiny ve velkém měřítku. Financování zajišťuje z jedné poloviny Evropská unie, zatímco zbývající polovina nákladů se dělí rovnoměrně mezi šest dalších partnerů včetně Číny, Japonska, Indie, Ruska, Jižní Koreji a Spojených států amerických. Samotná výstavba zařízení byla zahájena v roce 2010.

Vyprodukování prvního plazmatu bylo původně naplánováno na rok 2018 s tím, že provoz na deuterium a tritium začne v roce 2026. Nicméně už v červnu roku 2010 se rada projektu Iter dohodla na novém harmonogramu, podle něhož mělo být prvního plazmatu dosaženo v listopadu roku 2019 a deuteriovo-tritiový provoz na březen 2027. Nyní byl harmonogram opět výrazně posunut.

 

 

Zdroj: Atominfo.cz (World Nuclear News)