Více času na podstatné

HN: Zeman bude v EU lobbovat za kanál Dunaj-Odra-Labe. Koalice už ale megaprojekt odepsala

17.12.2013 07:59

Prezidentův kanál Dunaj-Odra-Labe se odsouvá na neurčito. Ruší se i studie, která měla za 25 milionů korun zjistit, jestli se stavba vodního koridoru protínajícího polovinu země vyplatí. Zeman ještě bude přemlouvat europoslance, vládní koalice ale projekt pro nejbližší roky odepsala. Podle informací Hospodářských novin nová vláda ani nepočítá s tím, že by projekt nějak zásadně posunula. Nejen kvůli penězům – s tak obrovskou stavbou nadto nejsou v Česku zkušenosti. V zemi, kde stavba dálnice od prvního razítka do slavnostního otevření trvá podle statistik průměrně 15 let, by se musely vykoupit desetitisíce pozemků, překonat protesty ekologů i obyvatel. I odhadovaná částka 300 miliard korun vychází jen z předběžných propočtů. A k tomu žádná záruka, že koridor bude vydělávat. Více informací najdete v úterních Hospodářských novinách.

 

V dnešních HN dále najdete:

Světovou spotřebu uhlí potáhne Čína. Už ale ne tolik jako v posledních letech V Číně končí šest z deseti na planetě vytěžených tun uhlí. A asijská velmoc bude dál tahounem poptávky po této energetické komoditě. Růst její spotřeby už ale nebude tak vysoký jako dosud. V posledních třiceti letech rostla čínská poptávka po černém i hněděm uhlí každoročně v průměru o sedm procent. Růst mezi lety 2014-2018 má být poloviční. To je také jeden ze závěrů včera publikovaného výhledu Mezinárodní agentury pro energii (IEA) pro trh uhlí v následujících pěti letech.

 

ČEZ v Rumunsku citelně doplatí na snížení podpory větrné energie

Po Albánii a Bulharsku dostane ČEZ k Vánocům nepěkný dárek také od Rumunska. Tamní parlament by měl dnes potvrdit červencový výnos rumunské vlády o zkrácení dotací pro výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pro ČEZ, který je největším producentem větrné energie v Rumunsku, to bude představovat nejen snížení plánovaného zisku, ale především to znamená obrat celé rumunské strategie ČEZ.

"Mění to náš pohled na Rumunsko, které jsme považovali za dlouhodobě stabilní trh a kde jsme byli připraveni dále investovat. Za stávajících podmínek o tom už neuvažujeme," říká Martin Změlík, šéf rumunských operací ČEZ. Kanceláře ČEZ sídlí v Bukurešti v moderní budově podél výpadovky mířící k letišti, v zimním větru už vzduchem nepoletují papíry a igelitové sáčky, oproti nedávným letům výrazně ubylo i potulných psů. Členství Rumunska v EU je znát.

 

Určitě také čtěte článek "Zelená energie není energie pro rozvoj" od B. Lomborga.

Kompromisy jsou nedílnou součástí života. Všichni to známe ze svých soukromých rozpočtů. Abyste mohli opravit střechu, musíte se třeba spokojit s méně výstřední dovolenou. Když zvolíte lacinější víno, můžete se rozšoupnout za zákusek. Kompromisy prostupují také politiku ochrany životního prostředí: při potlačení většího množství jedné znečišťující látky zbude například méně prostředků na řešení jiných problémů. Tak třeba uhlí je mimořádným zdrojem znečištění, jenže zajišťuje levnou a spolehlivou energii, která je motorem rozvoje. V uplynulých 30 letech Čína pozvedla 680 milionů lidí z chudoby, převážně díky využívání uhlí. Průměrný Číňan je dnes víc než třináctkrát bohatší.

 

Zdroj: iHNED.cz