Více času na podstatné

iDNES: Z recyklační firmy v Hradci Králové unikly ropné látky, poškodily zeleň

17.11.2017 10:00

Zřejmě ropné látky nedávno unikly z firmy v Hradci Králové, která se zabývá dekontaminací a recyklací odpadů. Případ vyšetřují kriminalisté a v podniku provádí kontrolu inspekce životního prostředí. V okolí firmy je vypálená vegetace a stromy jsou znečištěné neznámou mazlavou látkou.

Případ vyšetřují kriminalisté z Hradce Králové a odborníci zjišťují, zda chemické látky zasáhly i spodní vodu.

„Případ řešíme pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí. Zasaženo bylo území o rozloze 50 krát 30 metrů, kde se nachází šest lagun, a je podmáčené ropnými látkami,“ popsala hradecká policejní mluvčí Iva Kormošová.

V místě je vypálená vegetace. Na stromech ve svahu je viditelné znečištění mazlavou hmotou až do výšky půl metru. Policie na případu spolupracuje s pracovníky odboru životního prostředí, kteří odebrali vzorky zeminy ke znaleckému zkoumání.

„Na pomoc si policisté přizvou i hydrogeology, kteří hloubkovými vrty zjistí, zda došlo i ke kontaminaci spodních vod a v jakém rozsahu došlo k poškození životního prostředí. Je pravděpodobné, že limity (miligram ropných látek v kilogramu sušiny, pozn. red.) jsou překročeny několikasetnásobně,“ dodala mluvčí.

Podle dosavadních odhadů přijde odstranění následků kontaminace na statisíce korun. Zatím není jasné, zda šlo o nedbalost, nebo o úmyslný čin. Kromě fyzických osob může být obviněna i samotná firma.

V areálu nyní provádí důkladnou kontrolu i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Ta zjišťuje, zda firma s odpady nakládá podle předpisů. Závěry svého šetření pak nejspíš předá policii.

„Pokud policie shledá, že jde o trestný čin, půjde případ k soudu. Kdyby to byl jen přestupek, řešili bychom to my v rámci našich kompetencí,“ vysvětlil ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

 

 

Zdroj: iDNES.cz