Více času na podstatné

Informace ze zasedání Fóra pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách

25.11.2016 13:29

Na ministerstvu průmyslu a obchodu se včera uskutečnilo XVII. zasedání Fóra pro výměnu informací o nejlepších technikách. Jednání se účastnili odborníci zabývající se problematikou integrované prevence a omezování znečišťování z průmyslu i z dotčených orgánů státní správy. 

V současné době je v revizi 8 referenčních dokumentů o BAT a je již také Rozhodnutím EU vydáno celkem 10 Závěrů o BAT při celkovém počtu 33 dokumentů BREF. Plnění podmínek, zvláště pak emisních limitů, ze Závěrů o BAT v termínu do čtyř let od jejich vydání přináší řadu problémů jak pro provozovatele, tak pro státní správu.

Vedle referenčních dokumentů o BAT, které jsou revidovány nebo vznikají na základě legislativní povinnosti dané směrnicí o průmyslových emisích, započne ještě v letošním roce práce na referenčním průřezovém dokumentu Čištění odpadních plynů v chemickém průmyslu.

Tento dokument BREF se bude týkat všech chemických provozů. Jeho tvorba je důsledkem více než roční debaty o chemických BREF dokumentech v rámci Evropské kanceláře IPPC. Již několik měsíců vzniká mezinárodní technická pracovní skupina pro tento BREF. Proto se také v současnosti, pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, formuje nová chemická technická pracovní skupina v úzké spolupráci se Svazem chemického průmyslu. Předpokládáme, že v následujících letech bude tomuto dokumentu BREF věnováno mnoho úsilí a času, především z důvodu obsahového rozsahu dokumentu a také šíře dopadu na české podniky. V České republice se tento dokument bude přímo dotýkat podnikání asi 190 podniků a jim vydaných 335 integrovaných povolení.

 

Prezentace ke stažení (odkaz na web MPO k IPPC):

 

 

Zdroj: MPO