Více času na podstatné

Jaká byla kvalita ovzduší v České republice v roce 2013?

16.01.2014 08:19

Nejproblematičtější znečišťující látkou z hlediska překračování imisních limitů byly v roce 2013, stejně jako v minulých letech, suspendované částice (aerosol) frakce PM10. Nejexponovanější oblastí byla již tradičně aglomerace Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek. Podle měření Českého hydrometeorologického ústavu zde byl denní imisní limit PM10 (50 μg.m-3) překročen na všech stanicích ve více než 35 dnech. Maximální denní koncentrace dosahovaly během smogových situací několikanásobku imisního limitu. Na většině lokalit v Moravskoslezském kraji přitom bylo překročeno zákonem povolených 35 dní již během prvního čtvrtletí 2013, kdy byly i vlivem nižších teplot rozptylové podmínky celkově nepříznivější než ve stejném období roku 2012.

Významné překročení denního imisního limitu pro částice PM10 však bylo zaznamenáno i jinde – např. na stanici Kladno-Švermov, na některých stanicích v Brně a Praze, dále v Prostějově, Mostě, Přerově, Olomouci, Uherském Hradišti, Děčíně, Táboře a Hradci Králové. Kromě stanic charakterizujících městské znečištění došlo též k překročení imisního limitu PM10 i na lokalitách charakterizujících prostředí venkovské, konkrétně v Čeladné (okres Frýdek-Místek) a Krupce (okres Teplice).

Tato situace se promítla i do celkového počtu vyhlášených smogových situací, kdy během prvních dvou měsíců roku bylo vyhlášeno na území ČR celkem 19 smogových situací a 1 regulace v 10 z celkem 15 území Smogového varovného a regulačního systému (SVRS). Nejvíce vyhlášení připadlo na aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek (4 smogové situace a 1 regulace). V této oblasti byla jedna smogová situace vyhlášena také v listopadu 2013.
Cílový imisní limit pro ochranu zdraví pro troposférický ozon (120 μg.m-3 pro denní maximum klouzavého 8hodinového průměru s legislativou tolerovaným překročením ve 25 dnech v průměru za 3 roky) byl překročen na venkovských stanicích Štítná nad Vláří (okres Zlín), Hojná Voda (okres České Budějovice), Červená (okres Opava), Churáňov, Kuchařovice (okres Znojmo), Mikulov-Sedlec a Krkonoše-Rýchory.

Vyšší koncentrace troposférického ozonu vedly k vyhlášení 16 smogových situací na 9 územích SVRS. Nejvíce smogových situací, v souladu s chodem koncentrací troposférického ozonu, bylo vyhlášeno v letních měsících v červenci a srpnu. V Ústeckém kraji byly celkem vyhlášeny 3 smogové situace, což je nejvíce ze všech dotčených území.

Uvedená informace vychází z předběžných údajů dostupných v databázi Informačního systému kvality ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu k 6. 1. 2014. Z tohoto důvodu zde není uvedeno vyhodnocení pro látky s ročním imisním limitem, tedy zejména suspendované částice frakce PM2,5 a benzo(a)pyren.

Český hydrometeorologický ústav na základě pověření Ministerstva životního prostředí provozuje Státní imisní síť a pro obor ochrany čistoty ovzduší vykonává funkci ústředního státního orgánu ČR.

Přehled počtu překročení imisních limitů znečišťujících látek je zveřejněn na internetových stránkách ČHMÚ https://portal.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/web_generator/exceed/index_CZ.html, a to včetně předběžných neverifikovaných výsledků měření spolupracujících organizací.

 

Média:

Loni se na řadě míst silně překročily limity škodlivin v ovzduší (Českénoviny.cz, 15.1.2014)

 

 

Zdroj: ČHMÚ