Více času na podstatné

Jihlava představila motivační platby za třídění odpadu, občan může ušetřit 65 korun.

25.04.2014 07:52

Radnice navrhla tři způsoby, kterými lidé mohou ušetřit. Občané Jihlavy, kteří třídí, budou mít nižší poplatek za svoz komunálního odpadu. Úřad navrhuje, aby se lidem zapojeným do programu slevilo na poplatku 65 korun, například čtyřčlenná rodina tak ušetří 260 korun. Sleva na poplatku bude poskytnuta v roce 2015. Zavedení Programu odpovědného nakládání s odpady bude definitivně schvalovat zastupitelstvo města 10. června, program bude spuštěn v červenci.

Radnice navrhla tři způsoby, kterými lidé mohou ušetřit. „Jednou z možností je dvakrát za půl roku přinést na kterýkoliv z jihlavských sběrných dvorů například bioodpad, nebezpečné odpady, elektrozařízení nebo kovy,“ uvádí vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. Nejprve je nutné se na ekonomickém odboru do systému zaregistrovat, k evidenci návštěv sběrných dvorů pak poslouží buď již zavedená Jihlavská karta, nebo „odpadová“ karta, kterou dostane zájemce při registraci na magistrátu.

Další cestou pro získání slevy je to, že lidé požádají na odboru životního prostředí o snížení počtu nebo objemu svých nádob na komunální odpad nebo požádají o krácení četnosti jejich vývozu.

Do třetice je možné slevy dosáhnout tím, že se obyvatelé zapojí do systému třídění biologicky rozložitelného odpadu. „Tuto možnost mají zatím pouze obyvatelé městských částí Zborná a Pávov, kde byl letos v březnu zahájen pilotní program svozu bioodpadu. Od roku 2016 by měl být systém dostupný v celém městě,“ popsala třetí možnost Katarína Ruschková.

V průměru každý obyvatel Jihlavy včetně novorozenců vyprodukoval v loňském roce 282 kg komunálního odpadu, z toho se podařilo vytřídit 82 kg, tedy 29 procent. V průměru tak po každém obyvateli Jihlavy zbude 200 kg odpadu, který končí bez užitku na skládce. Jihlava chce dosáhnout navýšení procenta vytříděného odpadu na 50 procent. „Město se k tomu snaží vytvářet co nejvhodnější podmínky jak technicky například zřizováním sběrných dvorů a zajišťováním sítě kontejnerových stání na separovaný odpad, tak osvětou nebo právě motivačními platbami. Uvidíme, jak bude program fungovat, v dalších krocích je možné jej upravovat a vylepšovat,“ uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Rudolf Chloupek.