Více času na podstatné

Kapacita jadra by mohla v příštích 20 letech vzrůst o polovinu, k boji proti oteplování to však nebude stačit

11.09.2015 11:05

Kapacita výroby elektřiny z jádra by mohla po celém světě v příštích 20 letech vzrůst o více než 45 procent. Vyplývá to z odhadů, který zveřejnil Světový jaderný svaz. Podle odhadu svazu se tak zvýší do roku 2035 kapacita jaderných elektráren na 552 gigawattů (GWe) ze současných 379 GWe.

Mnoho zemí plánuje výstavbu nových jaderných elektráren v rámci snah zajistit si dostatek elektřiny a snížit emise skleníkových plynů. Svaz však upozornil, že i růst o 45 procent bude pomalejší než je potřeba ke snížení emisí v rámci současného boje se změnami klimatu. Podle Mezinárodního úřadu pro energii by bylo z tohoto pohledu potřeba zvýšit do roku 2030 kapacitu na 660 GWe a do roku 2050 na 900 GWe.

 

Mohlo by Vás zajímat:

Dne 18. září se v Praze uskuteční další setkání z cyklu Energetická bezpečnost ČR: Je zaručený přísun energií samozřejmostí? na téma 60 let jádra v ČR: Co bude dál? Na setkání například vystoupí předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová s tématem Role využívání jádra v rozvoji moderní civilizace. Hovořit se bude také o přínosu jaderné energetiky pro českou ekonomiku. Více ZDE

 

Zdroj: iHNED.cz (ČTK)