Více času na podstatné

Komise schválila státní podporu pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v hodnotě 420 milionů eur

07.03.2017 17:29

Evropská komise podle pravidel EU pro státní podporu schválila český režim podpory pro výrobu elektřiny ve vysoce účinných zařízeních kombinované výroby tepla a elektřiny. Komise dospěla k závěru, že opatření podpoří cíle EU v oblasti energetiky a změny klimatu, aniž by nepatřičně narušovalo hospodářskou soutěž.

Česká republika oznámila Komisi režim podpory v listopadu 2016. Režim podporuje výrobu elektřiny ve vysoce účinných zařízeních kombinované výroby tepla a elektřiny uvedených do provozu v období od ledna 2016 do prosince 2020. Celkový rozpočet režimu ve výši 420 milionů eur je financován jednak z příplatku vybíraného od spotřebitelů elektřiny, jednak z příspěvků ze státního rozpočtu ČR.

Provozovatelé zařízení na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v rámci režimu obdrží fixní příplatek k tržní ceně elektřiny. Aby se náklady státu udržely na minimu, bude tento příplatek ve vztahu k hlavním nákladovým položkám každoročně aktualizován.

Vysoce účinná kombinovaná výroba elektřiny a tepla napomáhá zvyšovat energetickou účinnost, snižovat emise CO2 a vede k vyšší úrovni ochrany životního prostředí.

Komise uznala, že opatření napomůže České republice dosáhnout cílů v oblasti životního prostředí a změny klimatu do roku 2020 v souladu s cíli EU. Režim zároveň zamezí nepatřičnému narušení hospodářské soutěže, neboť bude výhodný pro řadu různých subjektů na trhu.