Více času na podstatné

Konzultace k návrhu stanovisek výboru SEAC k návrhu na omezení NMP a kadmia a jeho sloučenin v barvách

24.09.2014 12:15

ECHA zahájila veřejnou konzultaci k návrhu stanovisek Výboru pro sociálně-ekonomickou analýzu (SEAC) k návrhu na omezení 1-methyl-2-pyrrolidonu (NMP) a kadmia a jeho sloučenin v barvách.

Výbor SEAC souhlasil s návrhem Nizozemí na omezení výroby a používání 1—methyl—2—pyrrolidonu (NMP). Navrhované omezení bylo upraveno výborem RAC (Výbor pro hodnocení rizik). Podle stanoviska obou výborů výrobci, dovozci a následní uživatelé látky samotné nebo ve směsích v koncentraci rovné nebo vyšší než 0,3%, musí používat ve svých posouzeních chemické bezpečnosti a v bezpečnostních listech odvozenou úroveň, při které nedochází k nepříznivým účinkům (DNEL pro pracovníky při inhalaci 10 mg/m3 a DNEL pro pracovníky při expozici kůže 4,8 mg/kg/den).

Výbory RAC a SEAC podpořily také návrh Švédska na omezení kadmia a jeho sloučenin v barvách. Je navržena úprava textu stávajícího omezení (záznam 23, bod 2 přílohy XVII nařízení REACH) doplněním, že kadmium a jeho sloučeniny se nesmí používat nebo uvádět na trh v nátěrových hmotách, pokud koncentrace kadmia (vyjádřeno jako kovové Cd) je vyšší než 0,01 % hmotnostních. V současném znění není uveden žádný koncentrační limit.

Veřejná konzultace k oběma návrhům potrvá do 14. listopadu 2014. Komentáře mohou zainteresované subjekty předkládat v anglickém jazyce formou elektronického formuláře v tabulce na internetových stránkách ECHA. V prosinci 2014 stanoviska výborů RAC a SEAC agentura ECHA předloží Evropské komisi.

Další informace:

Výbor SEAC přijal konečné stanovisko k návrhu Švédska na omezení nonylfenolu (NP ) a nonylfenol ethoxylátů (NPE ) v textilních výrobcích nebo v textilních částech výrobků, které je možno prát ve vodě. Navrhované omezení je odůvodněné a přiměřené, za předpokladu, že obsahují látku NP a NPE samostatně nebo v kombinaci v koncentraci rovné nebo vyšší než 0,01% hmotnostních.

 

Zdroj: MPO