Více času na podstatné

LED žárovky: nízká spotřeba není zadarmo

11.08.2011 12:33

Hlavní výhoda osvětlení LED (z anglického light-emitting diode - světlo vyzařující dioda) je nízká spotřeba proudu. Hlavní nevýhoda pro domácí použití je vysoká pořizovací cena. Na místě je tedy otázka, zda má smysl pořídit si domů diodové osvětlení namísto normálních žárovek. A jaké jsou vůbec možnosti diod.

Dá rozum, že nemá smysl kupovat drahá diodová světla do sklepa či komory, kde se rozsvěcí na pět minut jednou za uherský rok. Diodová světla je dobré dát do míst, kde se svítí často a dlouho. Čím častěji a déle se v nich svítí, tím dřív se drahá svítidla vyplatí.

Kupecké počty s výhodností diod si může vyzkoušet každý sám. My jsme pro ilustrační výpočet vzali obyčejný pokojový lustr, který byl původně osazen třemi 40 wattovými žárovkami. Výhodou obyčejné žárovky je její nízká cena (cca 20 Kč), ale její životnost je jen kolem 1000 hodin. Pěti wattová LED žárovka, která je co do světelného výkonu ekvivalentem oné čtyřicítky, přijde na zhruba 500 Kč, výrobcem udávána životnost je ovšem 30 000 hodin.

Počáteční náklady jsou nesrovnatelné a LEDky prohrávají na celé čáře. Ale nejsme přeci tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci! Ono se to totiž vrátí. Za pár let. A i životnost je zajímavá. Při průměrně pěti prosvícených hodinách denně a životnosti 30 000 hodin by LEDky měly vydržet šestnáct let.

[celý článek]

Zdroj: ekolist.cz