Více času na podstatné

Léto ještě ani nezačalo, ale Česko už má velký problém. Je sucho.

16.06.2017 08:35

Zásoby pitné vody se snižují a některé kraje už zvažují zákaz zalévání a napouštění domácích bazénů. Hydrologové doufají, že s příchodem léta vydatně zaprší. Pokud ne, Česku opět hrozí další suché léto.

A zatím vše spěje k tomu, že i letos se Češi musí připravit na situaci jako v předešlých letech – tedy na zákaz zalévání či zákaz napouštění bazénů.

Mnoho oblastí už nyní hlásí podstav zdrojů pitné vody. Ani dubnové deště či dostatek sněhu v zimě jim příliš nepomohly. Třeba Středočeský a Královéhradecký kraj vyzývají lidi, aby s pitnou vodou šetřili. „Nejde sice o kritický stav, přesto situace začíná být vážná. Lidé by měli zapomenout na takové blbosti, jako je napouštění bazénů, a to nejen z vodovodů, ale i ze studní,“ apeluje hydrolog Alexandr Zajcev.

V několika krajích by za nepříznivého počasí mohla být situace kritická. Nejhůř je na tom část Královéhradeckého, Pardubického, Středočeského kraje a jižní a střední Moravy. Podle hydrologa Radka Vlnase se však k „suchým“ oblastem postupně přidává i jižní část Libereckého kraje.

Situace s nerovnoměrnými srážkami a dlouhými suchými pauzami totiž trvá již roky a podzemní zdroje se nestačí doplňovat. Podzemní vody na některých místech kriticky ubývá, a dokonce existují lokality, kde by její hladina mohla dosáhnout historického minima.

I přesto podle vodohospodářů v těchto dnech až na výjimky nehrozí, že by z kohoutků přestala úplně téct voda. Na sucho se připravili. Na počasí však hledí s obavami. Především na opravdu horké letní dny, kdy si lidé začnou hromadně napouštět bazény.

 

 

Zdroj: MF DNES