Více času na podstatné

LIFE: Komise podpořila 144 projektů, Česko uspělo jen ve dvou případech

16.11.2016 09:04

Komise investuje prostřednictvím programu LIFE v členských státech více než 220 milionů eur do ekologických a nízkouhlíkových projektů. V projektech, které Komise schválila začátkem listopadu, Česko uspělo se dvěma projekty a to v oblasti příroda a biodiverzita. Jedná se o projekty Akademie věd ČR a spolku Beleco z.s.

Velká část projektů má pomoci členským státům co nejlépe zvládnout přechod k oběhovému hospodářství, uvádí Evropská komise v tiskové zprávě.  Mezi projekty podpořené v roce 2016 patří například nové úsporné popelářské vozy s vodíkovým pohonem v Belgii, nové technologie na snižování zdravotních rizik souvisejících s kaly v odpadních vodách v Itálii a projekt, který má pomoci řeckým obcím, např. Olympii, zvýšit míru recyklace.

Pokud jde o opatření v oblasti klimatu, investice v celkové hodnotě 75,1 milionu € podpoří projekty týkající se přizpůsobování se změně klimatu, zmírňování změny klimatu a správy a informací v oblasti klimatu. Vybrané projekty se zaměřují na cíl EU, kterým je snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 40 %, a přispívají k přechodu na nízkouhlíkové hospodářství odolné vůči změně klimatu.

 

Počty podpořených projektů dle oblastí:

  • Životní prostředí a účinnost zdrojů – 56
  • Příroda a biologická rozmanitost  – 39
  • Správa a informace v oblasti ŽP  – 15
  • Přizpůsobování se změně klimatu – 16
  • Zmírňování změny klimatu – 12
  • Správa a informovanost v oblasti klimatu – 6

 

Program LIFE je finančním nástrojem EU pro životní prostředí a oblast klimatu. Byl zaveden v roce 1992 a od té doby z něj bylo v EU a ve třetích zemích spolufinancováno více než 4 300 projektů, přičemž bylo mobilizováno 8,8 miliardy €. Na ochranu životního prostředí a klimatu přispěl částkou 3,9 miliardy €. Neustále probíhá asi 1 100 projektů. Rozpočet programu LIFE na období 2014–2020 činí 3,4 miliardy €v běžných cenách a tento program má podprogram pro životní prostředí a podprogram pro oblast klimatu.

 

Popis schválených projektů naleznete v ZDE