Více času na podstatné

Město Brno chce do roku 2050 cirkulovat a přestat vytvářet skládky

13.12.2017 08:34

Brněnští zastupitelé schválili včera Strategii Brno 2050, jde o soubor cílů, kterých chce město v tomto časovém horizontu dosáhnout. Brno má do té doby například lépe hospodařit s vodou, mít víc zeleně, produkovat méně odpadu a umožnit svým obyvatelům vyřizovat úřední zálěžitosti on-line.

Detailní program má říct, co je v Brně nejdůležitější v příštích deseti letech. Od jara příštího roku začne příprava projektů a aktivit, které by se měly právě do těchto deseti let uskutečnit. Aby nešlo jen o vzletná slova, má každá oblast svého garanta a jasně stanovené cíle a měřitelné indikátory. Již od ledna mají začít diskuse se starosty městských částí a panelové debaty k různým tématům se zapojením veřejnosti.

Brno má být příjemným městem, ve kterém se propojuje příroda se zástavbou. Zelené střechy či fasády budov se mají stát přirozenou součástí města, živá nábřeží brněnských řek budou oblíbenými místy pro trávení volného času, sport i relaxaci. Během 10 minut pěší chůze se většina Brňanů pohodlně dostane do nejbližšího parku. Zeleň a voda ve městě zároveň pomohou snížit negativní dopady klimatické změny. Zmírní letní vlny veder a pomohou nám lépe hospodařit s dešťovou vodou, která nebude zbytečně končit v kanalizaci.

Čistota města bude běžným standardem. Stejně jako v oblasti lepšího využití odpadu – jeho recyklace a využití jako nového surovinového zdroje. Cílem Brna je vytvářet co nejméně odpadu, jen pětinu současného množství a ten, který město vyprodukuje, pak co nejlépe znovu využít. Zdroje tak budou v rámci města „cirkulovat.“ Brno bude tak šetrnější k životnímu prostředí a a přestane vytvářet skládky.

Další hodnoty najdete podrobně popsány na www.brno2050.cz.