Více času na podstatné

MF DNES: Strategicky důležitý zdroj pitné vody Želivka potřebuje opravu. Potrvá tři roky.

12.10.2016 07:45

Největší vodárenská nádrž v Česku, ale i ve střední Evropě, zásobuje zhruba sedminu obyvatel republiky. Je tudíž pro stát absolutně klíčová. Od roku 1972, kdy byla spuštěna první část areálu vyrábějící z „jezerní“ vody vodu pitnou, neprošla zásadní modernizací. Až teď. Během následujících tří let se opraví a obnoví celý stávající areál, navíc by se již příští rok měla začít stavět zcela nová gigantická hala.

V moderní hale bude šestnáct filtrů, které z vody dokážou efektivněji „vypreparovat“ zbytky rozpuštěných pesticidů, léčiv, hormonů a dalších chemických látek obsažených například v pracích prášcích. Nově bude voda protékat otevřenými filtry s granulovaným aktivním uhlím. Stejná technologie využívající aktivní uhlí již dnes funguje například ve vodárnách zásobujících Plzeň a jižní Čechy.

Lidé nemusí obávat, že by jim během tří let rozsáhlých prací kohoutky vyschly. Současná želivská úpravna je postavena tak, že ji lze provozovat jako dvě rovnocenné linky.

Předpokládá se, že stavební povolení by mělo být vydáno v polovině příštího roku. Aktuálně se dokončuje dokumentace pro územní rozhodnutí. Hotovo by pak mělo být v lednu 2021. Více ZDE

 

 

Zdroj: MF DNES