Více času na podstatné

Ministr Kuba: Další závazné cíle v oblasti OZE jsou pro ČR nepřijatelné

19.09.2012 09:09

V pondělí se v kyperské nikósii uskutečnilo neformální zasedání ministrů členských zemí eu pro energetiku. Českou delegaci vedl ministr průmyslu a obchodu martin kuba, který se výrazně ohradil proti návrhu dalších závazných cílů v oblasti obnovitelných zdrojů energie (oze).

"Další závazné cíle pro oblast obnovitelných zdrojů jsou pro ČR zcela neakceptovatelné. V současnosti investujeme do rozvoje tohoto sektoru značné finanční prostředky, které jsou na hranici únosnosti naší ekonomiky," prohlásil Kuba na jednání ministrů EU.

Další závazky pro OZE do roku 2030 navrhuje komisař pro energetiku Günther Oettinger. Česko se přitom v rámci implementace směrnice o podpoře obnovitelných zdrojů energie z roku 2009 zavázala splnit cíl 13procentního podílu OZE na hrubé spotřebě do roku 2020.

Další prohlubování podpory OZE už ale může mít v případě české ekonomiky vážné dopady na ceny energií a celkovou konkurenceschopnost země. "Jako ministr průmyslu a obchodu nemůžu podpořit jakékoliv další kroky, které by ohrožovaly český průmysl a jeho konkurenceschopnost. Z této pozice nebudeme moci při jednání na úrovni EU nijak slevit," uvedl ministr Kuba.

Do budoucna počítá ČR pouze s růstem těch obnovitelných zdrojů, které se dokáží na trhu uplatnit bez státních dotací. "Je třeba odstranit dotace, které vedou k deformaci trhu s elektřinou. Tento jev je celoevropský a velká část členských zemí EU bude postupovat podobným způsobem jako my," uzavřel.

EurActiv.cz připomíná, že Česká republika není jediným státem střední Evropy, který se staví proti dalším energeticko-klimatickým závazkům. Sousední Polsko mimo jiné nedávno zablokovalo jednání o evropské cestovní mapě pro přechod k nízkouhlíkové ekonomice do roku 2050, která během následujících 40 let předpokládá až 95% snížení množství vypouštěných emisí.

 

Zdroje: MPO, EurActiv.cz