Více času na podstatné

Ministrem životního prostředí zůstává Richard Brabec, jaké jsou jeho priority?

13.12.2017 18:22

Ministerstvo životního prostředí povede i v nové vládě České republiky dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec. Mezi jeho priority bude patřit mj. hospodaření s vodou a sucho, zákony spojené s procesem EIA nebo kvalita ovzduší.

Richard Brabec je tak prvním ministrem životního prostředí od vzniku samostatného ministerstva, který stál v čele úřadu celé jedno volební období a současně se ho ujímá ve volebním období bezprostředně následujícím.

Ministr Brabec chce usilovat o důsledné hospodaření s vodou v krajině, aby nedocházelo k ohrožování nejcennějších zdrojů podzemních vod. “Efektivní zacházení s vodou a s tím spojený boj proti suchu a změnám klimatu musí být zároveň v gesci jednoho ministerstva. Nikoli vícero resortů, jako je tomu doposud,” míní Brabec.

Cílem ministra Richarda Brabce bude i pokračující snaha o takovou úpravu zákonů, která má zajistit pružnější reakci tuzemské – často zbytečně těžkopádné - legislativy na další požadavky Evropské komise týkající se posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). “Je potřeba zjednodušit potřebné povolovací procesy, v žádném případě ne na úkor jejich pečlivého vyhodnocení a provedení,” dodává Brabec.

Ministerstvo životního prostředí pod vedením Richarda Brabce nehodlá polevit v zápase se znečištěným ovzduším. Jedním z nástrojů jsou evropskými fondy financované kotlíkové dotace. Díky nim by mělo dojít do roku 2020 k výměně 100 tisíc kotlů. Nevyhovujících kotlů je u nás ale až 350 tisíc. Záměrem ministra Richarda Brabce bude proto zajištění peněz na financování ekologických kotlů pro další domácnosti.