Více času na podstatné

Ministři EU dali zelenou pro reformu obchodování s emisními povolenkami

01.03.2017 17:39

Rada pro životní prostředí se včera dohodla na svém vyjednávacím postoji k přezkumu systému obchodování s emisemi (ETS). ETS je jedním z hlavních nástrojů pro snižování emisí skleníkových plynů. Tento přezkum má přispět k dosažení cíle EU snížit své emise do roku 2030 nejméně o 40 %, jak se k tomu EU zavázala na základě Pařížské dohody o změně klimatu.

Návrh na revizi ETS bude projednán a přijat prostřednictvím řádného legislativního postupu. Rada tudíž sdílí legislativní pravomoci s Evropským parlamentem.

Rada pro životní prostředí se dne 28. února 2017 dohodla na svém vyjednávacím postoji (obecný přístup). To znamená, že mohou být zahájena jednání s Evropským parlamentem k dosažení dohody na konečném znění. Evropský parlament svůj postoj schválil dne 15. února 2017.

Systém EU pro obchodování s emisemi (EU ETS) začal být uplatňován v roce 2005 s cílem podpořit snižování emisí skleníkových plynů nákladově efektivním a ekonomicky účinným způsobem. Omezuje objem skleníkových plynů, které mohou energeticky náročná průmyslová odvětví, výrobci energie a letecké společnosti vypouštět do ovzduší. Počet emisních povolenek je zastropován na určité úrovni, kterou určuje EU, a podnikům se jednotlivé povolenky přidělují nebo si je tyto podniky kupují. Strop je v průběhu času snižován, aby se množství emisí postupně snižovalo.

V posledních letech hospodářská krize přispěla k poklesu emisí a snížila poptávku po emisních povolenkách. Spolu s dalšími možnými faktory tato skutečnost vedla ke snížení cen uhlíku a k nahromadění velkého přebytku povolenek v systému a hrozí, že systém EU ETS nebude moci poskytovat pobídky ke snižování emisí nákladově efektivním způsobem a stimulovat nízkouhlíkové inovace.

Snížení emisí skleníkových plynů v EU nejméně o 40 % do roku 2030 (ve srovnání s úrovněmi emisí v roce 1990) je jedním z cílů, na nichž se jakožto součásti rámce politiky v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030 dohodla Evropská rada . Vzhledem k tomu, že systém EU ETS bude hlavním nástrojem pro dosažení tohoto cíle, je jeho reforma nutná pro zajištění řádně fungujícího systému.

Jako první krok této reformy Evropská unie nedávno přijala rozhodnutí o vytvoření rezervy tržní stability pro systém EU ETS. Cílem této rezervy je odstranit velký přebytek emisních povolenek, který se v systému EU ETS vytvořil, a učinit tento systém odolnější ve vztahu k nerovnováze mezi nabídkou a poptávkou.

Dne 15. července 2015 předložila Komise druhý návrh, který představuje širší revizi systému EU ETS. Cílem tohoto návrhu je zohlednit pokyny Evropské rady ohledně úlohy, kterou by měl systém EU ETS hrát při dosažení cíle EU v oblasti snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030, a uzákonit je. Cílem navrhovaných změn je rovněž podpořit inovace a využívání nízkouhlíkových technologií, přispět přitom k vytváření nových příležitostí pro pracovní místa a růst a současně zachovat nezbytné záruky na ochranu konkurenceschopnosti průmyslu v Evropě.

 

Revizi směrnice o systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS)

Pro dosažení cíle EU snížit emise alespoň o 40 % do roku 2030 budou muset odvětví, na něž se vztahuje systém EU ETS, snížit své emise o 43 % ve srovnání s rokem 2005. To znamená, že celkový počet emisních povolenek bude klesat rychleji než dříve: od roku 2021 o 2,2 % ročně, namísto 1,74 %. To odpovídá dalšímu snížení emisí o přibližně 556 milionů tun mezi lety 2020 a 2030, což se přibližně rovná ročnímu objemu emisí ve Spojeném království.

Návrh Komise obsahuje mimo jiné tyto změny:

  • revize systému bezplatného přidělování povolenek se zaměřením  na odvětví, u nichž existuje nejvyšší riziko, že přemístí svou výrobu mimo EU (to se týká přibližně 50 odvětví);
  • značný počet bezplatných povolenek vyhrazených pro nová a rostoucí zařízení;
  • pružnější předpisy s cílem lépe sladit množství bezplatných povolenek s údaji o výrobě;
  • aktualizace 52 referenčních úrovní používaných na měření emisí tak, aby odrážely technologický pokrok od roku 2008.

V období mezi lety 2021 a 2030 má být společnostem bezplatně přiděleno přibližně 6,3 miliardy povolenek v hodnotě 160 miliard EUR.

Komise rovněž navrhuje vytvořit několik podpůrných mechanismů, které mají průmyslu a energetice pomoci vyrovnat se s výzvami v oblasti inovací a investic, jež jsou spojeny s přechodem na nízkouhlíkové hospodářství. Patří mezi ně dva nové fondy:

  • Fond inovací – rozšiřující stávající podporu pro demonstraci inovativních technologií na průlomové inovace v průmyslu;
  • Modernizační fond – usnadňující investice do modernizace odvětví energetiky a širších energetických systémů a posílení energetické účinnosti v 10 členských státech s nižšími příjmy.

 

Pokud se podaří najít shodu s Evropským parlamentem a Evropskou komisí, zahájí EK práci na navazujících právních předpisech a členské státy následně zapracují novou směrnici do své národní legislativy. Revidovaný systém EU ETS, zejména v oblasti bezplatné alokace povolenek, finančních mechanismů a celkového posílení efektivity systému, pak bude uplatňován především v příštím desetiletí, kdy systém vstoupí do svého 4. obchodovacího období (2021–2030). V tomto období by se dle včera schváleného návrhu měl objem povolenek snižovat každý rok o 2,2 procenta. V nynějším obchodovacím období, které skončí v roce 2020, se počet vydávaných povolenek snižuje o 1,74 procenta za rok.

 

Udržitelný rozvoj

Ministři jednali také o tom, jak prakticky uskutečňovat Agendu pro udržitelný rozvoj 2030, přičemž se zaměřili zejména na to, co tato agenda znamená pro politiku EU v oblasti životního prostředí. Zabývali se například tím, jak lépe zapojit občany a soukromý sektor. Tato diskuse bude podkladem pro přípravu závěrů Rady, jež budou přijaty na jejím červnovém zasedání.

 

Ekologizace evropského semestru – přezkum provádění právních předpisů v oblasti životního prostředí

Ministři si v souvislosti s procesem evropského semestru vyměnili názory na roční analýzu růstu 2017 a úlohu udržitelného rozvoje a životního prostředí. Diskutovali rovněž o přezkumu provádění právních předpisů v oblasti životního prostředí, což je nový nástroj pro řešení nedostatků v provádění environmentální legislativy a politiky. Toto hodnocení je novou iniciativou Evropské komise, která má za cíl zlepšit v zemích EU aplikaci evropských zákonů v oblasti ochrany životního prostředí. Komise bude každé dva roky vyhodnocovat situaci v jednotlivých státech, kterým bude u zjištěných mezer doporučovat zlepšení.