Více času na podstatné

Ministři zemí V4 zdůraznili nutnost udržení tranzitu plynu přes Ukrajinu

06.10.2015 14:10

Ministři Visegrádské skupiny zodpovědní za oblast energetiky vydali včera společné prohlášení, ve kterém zdůraznili nutnost i nadále podporovat Ukrajinu ve vyřešení její energetické situace. Bezproblémový tranzit přes ukrajinské území je totiž klíčový pro energetickou bezpečnost střední a východní Evropy.

Prohlášení tak navazuje na ministerské jednání zemí Visegrádské skupiny k energetice, které se uskutečnilo 17. září v ostravských Dolních Vítkovicích. Společné prohlášení zdůrazňuje princip evropské solidarity, nutnost další reformy ukrajinského energetického sektoru a dosažení dlouhodobé dohody pro dodávky zemního plynu Ukrajině.

Podle prohlášení je právě solidarita základem vnější politiky EU. Ministři zemí V4 proto považují za nutné dosažení konsensu na zimním plynovém balíčku a zdůrazňují, že pro energetickou bezpečnost střední a východní Evropy je klíčový bezpečný tranzit Ukrajinou a dostatečné investice do evropské energetické infrastruktury.

Dalšími tématy jednání ministrů v Ostravě byla energeticko-klimatická politika EU, zejména rámec řízení Energetické unie, energetická bezpečnost v zemním plynu i v elektřině a jaderná energetika. Kromě ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se jednání v Ostravě zúčastnili státní tajemník Ministerstva hospodářství Slovenské republiky Miroslav Obert, státní tajemník pro energetiku Ministerstva pro národní rozvoj Maďarska András Aradski a státní tajemník Ministerstva hospodářství Polska Jerzy Pietrewicz.

 

Dokument ke stažení:

Ukraine_V4_statement.pdf (126480)