Více času na podstatné

MŽP k novele přestupkového zákona

31.05.2017 09:49

Dne 1. 7. 2017 nabyde účinnosti zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich. Jeho cílem je sjednotit roztříštěnou úpravu přestupků, správních deliktů, tzv. jiných správních deliktů apod. a dát jim společný hmotněprávní i procesněprávní rámec.

Za oblast životního prostředí se toho s platností přestupkového zákona mnoho nezmění, resp. novinky přicházejí pouze ve sjednocení procesních postupů. Nově se budou za "přestupky" označovat i dosavadní správní delikty právnických osob i fyzických osob podnikajících. 

Sjednotí se rovněž doby pro promlčení odpovědnosti za přestupek, která je obecně 1 rok a u přestupků s horní hranicí pokuty alespoň 100 000 Kč 3 roky (resp. 3 roky a 5 let v případě přerušení promlčecí doby).

Zákon nově stanoví i obecný "liberační důvod", na základě kterého se právnické osoby a podnikatelé budou moci zprostit své objektivní odpovědnosti za přestupek pokud prokáží, že vynaložili veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby přestupku zabránili.

Zákon dále upravuje některé nové správní tresty, upuštění od správního trestu, tzv. narovnání s poškozeným apod. a rovněž zavádí novou terminologii podobnou trestnímu právu.

 

 

Zdroj: MŽP