Více času na podstatné

Na zlepšování kvality a snížení znečištění vod zbývají v OPŽP ještě 4 miliardy

07.07.2017 10:13

Ministerstvo životního prostředí začátkem července schválilo finanční prostředky z  OPŽP na 214 projektů. Většina z nich přispěje obcím k posílení vodohospodářské infrastruktury a zlepšení úrovně čištění odpadních vod. Na další projekty má MŽP vyčleněny ještě 4 miliardy korun.

Největší částku, přes 3,8 miliardy korun, si rozdělí 150 tuzemských obcí a vodohospodářů na vybudování, modernizaci a posílení obecních čistíren a kanalizačních systémů, včetně decentralizovaných řešení likvidace odpadních vod. Ministerstvo je přidělovalo ve 42. výzvě Operačního programu Životní prostředí 2014–2020, původně počítalo s 3,6 miliardami korun.

Kromě projektů, které počítají se standardními mechanicko-biologickými čistírnami odpadních vod, podpořil Operační program Životní prostředí ze 42. výzvy i projekty využívající technologie méně běžné. To je i případ obce Růžová na Děčínsku. Ta získala více než 56 milionů korun na likvidaci komunálních odpadních vod provozně nízkonákladovým způsobem čištění, a to pomocí biotechnologické soustavy s kořenovou čistírnou odpadních vod s kapacitou 1100 EO. Jeho součástí je i výstavba – pro životní prostředí šetrnější – oddílné kanalizace pro výhradně gravitační odvedení odpadních vod z obce.

Ale neuspěli jen žadatelé s rozsáhlými projekty za desítky milionů korun. Na evropské peníze dosáhly i menší obce jako Milejovice v jižních Čechách. Evropská dotace ve výši 7,5 milionů korun pomůže jejím obyvatelům vybudovat obecní kanalizaci a malou mechanicko-biologickou aktivační ČOV s kapacitou jen 100 EO.

Druhou největší položkou v balíčku nově schválených dotací na boj se suchem je téměř miliarda korun ze 43. výzvy OPŽP na zvýšení kvality pitné vody.

V současném Operačním programu Životní prostředí 2014–2020 bylo již vyhlášeno 8 výzev zaměřených na výstavbu vodovodů a kanalizací (včetně výzev ITI). Státní fond životního prostředí ČR, který dotace administruje, v nich dostal 518 žádostí s požadavkem dotace z EU na 12 miliard korun.

Na zlepšování kvality a snížení znečištění našich vod má MŽP vyčleněny ještě 4 miliardy korun, což jsou poslední finanční prostředky, které bude možné do této oblasti z OPŽP 2014–2020 investovat.

Vedle vodohospodářských projektů aktuálně uspělo i 5 projektů spadajících do oblasti péče a ochrany přírody a krajiny. 

 

 

Dokument ke stažení:

Seznam schválených projektů najdete zde.