Více času na podstatné

Návrh nařízení vlády o podpoře elektřiny a tepla z podporovaných zdrojů energie

10.04.2017 09:54

Cílovým stavem je legislativní cestou - nařízením vlády k provedení zákona č. 165/2012 Sb.,  o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, a zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) - stanovit postup Energetického regulačního úřadu a operátora trhu, a to pro zajištění zpětné výplaty podpory po získání kladného rozhodnutí Komise o slučitelnosti podpory s právem Evropské unie. Návrh postupu vychází ze skutečností, že právo na podporu vzniká oprávněnému subjektu účinností zákona. Praktická realizace práva je možná až po splnění „odkládací podmínky“, tj. získání kladného rozhodnutí Komise o slučitelnosti podpory s právem Evropské unie.

Nařízení vlády má umožnit Energetickému regulačnímu úřadu vypsat podporu v cenovém rozhodnutí zpětně (po kladném rozhodnutí Komise o slučitelnosti podpory s právem Evropské unie). Současně má nařízení vlády umožnit operátorovi trhu vyplatit podporu zpětně, po vydání cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Předkladatelem návrhu nařízení vlády je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Termín pro sdělení připomínek byl stanoven na 3. května 2017.

 

Dokument ke stažení:

Důvodovka.docx

Materiál.docx

Příloha.docx