Více času na podstatné

Nejvíce peněz v příštím roce půjde na ochranu klimatu a ovzduší

02.11.2016 18:55

Rozpočet ministerstva životního prostředí (MŽP) se v příštím roce proti letošku zvýší o zhruba sedm miliard korun. Příjmy budou kolem 16,3 miliardy korun, značnou část budou tvořit peníze z Evropské unie. Výdaje mají dosáhnout téměř 17 miliard korun, řekl dnes na sněmovním výboru pro životní prostředí státní tajemník MŽP Jan Landa.

Nejvíce peněz, 6,76 miliardy Kč, plánuje MŽP vydat na ochranu klimatu a ovzduší. Patří sem například zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech, Nová zelená úsporám nebo obnovitelné zdroje. Letos šly do této oblasti zhruba čtyři miliardy Kč. Na ochranu přírody a krajiny připadne 1,6 miliardy, jsou to například příspěvky na hospodaření v lesích národních parků či na soustavu Natura 2000.

Příjmy proti letošku také vzrostou. Na technickou ochranu životního prostředí, jako jsou třeba opatření pro zmírnění dopadů sucha nebo zlepšení kvality vody, plánuje MŽP vydat až 4,74 miliardy Kč. Letos to bylo 1,23 miliardy korun. Na ostatní činnosti v životním prostředí připadnou téměř čtyři miliardy korun, patří sem například újmy za ztížení zemědělského hospodaření.

Platy zaměstnanců se zvednou zhruba o pět procent. Pod MŽP spadá 11 organizací, k největším patří Český hydrometeorologický ústav, Agentura ochrany přírody a krajiny a Česká inspekce životního prostředí.

Dalších 70 milionů korun získalo MŽP podle Landy na boj se suchem, výdaje vzrostou i na mezinárodní organizace, zejména na Evropskou organizaci pro výzkum meteorologickými satelity EUMETSAT. Výdaje nezahrnují závazky ČR vůči pařížské dohodě, Česko je ale připraveno je financovat, řekl Landa na dotaz předsedy výboru Robina Böhnische (ČSSD).

Výbor návrh rozpočtu doporučil Sněmovně ke schválení.

 

Zdroj: ČTK