Více času na podstatné

Německo plánuje jaderné daně

10.06.2010 11:56

Německá vláda oznámila, že plánuje zavést daň z jaderného paliva a "ekologický" poplatek na letecký provoz. Tato opatření jsou součástí úsporného programu na snížení rozpočtového schodku do roku 2014. Další podrobnosti budou zveřejněny v červenci.
Návrh o zavedení daně z jaderného paliva vyslovil minulý rok ministr životního prostředí Sigmar Gabriel. Jedním z cílů je podělit se o náklady na odstranění jaderného odpadu z jaderného zařízení v Asse, a zpoplatnit daňové zisky jaderných podniků, protože nejsou jejich emise zahrnuty do obchodování s emisemi v EU.
Německá koaliční vláda také usiluje o ukončení stávající výjimky (eko-daně z paliv a energie) pro energeticky náročná zařízení Od tohoto opatření se očekává, že přinese roční příjem ve výši 1 miliardy € v roce 2010 a 1,5 mld. € ročně v letech 2011 2014.

Zdanění letového provozu se bude určovat v závislosti na úroveň hluku a spotřeby paliva. V roce 2012 bude letecká doprava zahrnuta do systému obchodování s emisemi. Z kombinovaných příjmů z poplatků a obchodování s CO2 se očekává přínos do státní pokladny ve výši 1 mld. € ročně.