Více času na podstatné

Netradiční výlet: Vyrazte na exkurzi do elektrárny

20.06.2013 07:48

Nebaví vás letní výpravy jen na hrady a zámky? Pak příští výlet spojte s návštěvou elektrárny. Například Jaderná elektrárna Dukovany nabízí totiž zajímavou expozici, kde si na své přijdou děti i dospělí, laici či odborníci. Cestovat za poznáním světa elektráren však můžete po celé republice.

 

Při návštěvě elektrárny neuslyšíte nic o dávné historii, panovnících či rytířích. Zato zjistíte, jak funguje výroba energie, a nahlédnete do složitých a fascinujících strojoven. „Většina exkurzí v elektrárnách je zdarma a výlet lze spojit s návštěvou jiných zajímavostí, kterých je v okolí vždy dostatek,“ doporučuje netypické místo výletu analytik energetického portálu Snižujeme.cz Martin Koutný.

 

Z Dukovan vyrazte i na Dalešickou vodní elektrárnu

Elektrárna Dukovany je první jadernou elektrárnou v Česku a nachází se jihovýchodně od Třebíče. Její moderně vybavené informační centrum má připravené exkurze pro veřejnost, ve kterých zhlédnete video o jaderné energetice a prohlédnete si trojrozměrné modely reaktoru. Získáte dobrou představu o fungování elektrárny praktickou formou, kterou ocení také děti.

V blízkosti Dukovan se navíc nachází Vodní elektrárna Dalešice. Ta rovněž nabízí exkurze, na vodě se pak rovnou i pohoupáte - k projížďce lodí Dalešická přehrada přímo vybízí. A jen co by elektronem dohodil, najdete i Dalešický pivovar, kde se natáčely slavné Postřižiny, tedy ideální pohodové místo na zakončení výletu.

 

Piknik u Temelína? Proč ne

Víte, jak se řídí jaderný reaktor? Co je to žlutý koláč, nebo co se dá pozorovat v mlžné komoře? Odpovědi na tyto a další otázky najdete při exkurzi do Jaderné elektrárny Temelín, která leží v jižních Čechách a je největší tuzemskou jadernou elektrárnou.  Prohlídka se koná v historických prostorách zámečku Vysoký Hrádek, kde se nachází rozsáhlá expozice a kinosál.

Rozhodně atraktivním zážitkem je návštěva mlžné komory, kde sami zjistíte, jak všudypřítomné je ionizující záření.  Zkusíte si virtuální procházku elektrárnou na počítačovém simulátoru. Pro relaxaci výborně poslouží blízký park, ve kterém si nejen odpočinete, ale také třeba uděláte piknik s rodinou či přáteli.

 

Orlík a Štěchovice spojte s návštěvou Zvíkova

Vodní elektrárna Orlík zatím nemá vlastní informační centrum, ale i tak můžete zajít na exkurzi do strojovny a projít se po hrázi. Odhalíte tajemství vodní výroby elektřiny a sílu vodního živlu nic nebrání vyzkoušet na vlastní kůži při koupání v Orlické přehradě. Nedaleko se nachází také hrad Zvíkov a vodní elektrárna Štěchovice, jejíž plavební komora je jediná svého druhu ve střední Evropě.

 

Dlouhé Stráně lanovkou či výšlapem

Do Jeseníků vyrazte na exkurzi vodní elektrárny Dlouhé Stráně, která je díky své poloze ideální zastávkou turistických výprav. Kdyby se vám však přece jenom nechtělo pěšky, k horní nádrži vyjedete lanovkou a vychutnáte si tak pohodlně dokonalá panoramata. V samotné elektrárně si poslechnete odbornou přednášku, zhlédnete film, a pak se můžete vydat do podzemní elektrárny. „Nahlédnutí do útrob výrobny elektřiny se hodí nejen dětem k pochopení školní látky, ale i mnohým dospělým, aby si dokázali lépe představit proces výroby elektřiny třeba při počítání spotřeby v domácnosti či úspor,“ dodává Koutný ze Snižujeme.cz.

 

 

 

(klikni na obrázek pro zvětšení)

 

O portálu Snižujeme.cz

Portál Snižujeme.cz přináší jednoduché a nezávislé porovnání cen služeb za energie na českém trhu. Zabývá se analýzou a publikováním odborných článků a krátkých informací z oblasti energií. Portál nabízí své služby nejen zákazníkům z řad domácností, ale i zákazníkům z podnikatelské sféry.