Více času na podstatné

Nová senátorka Anna Hubáčková se chce věnovat životnímu prostředí

16.10.2016 07:32

Senátor ČSSD Zdeněk Škromach končí. Na Hodonínsku ho porazila kandidátka lidovců a starostka Ratíškovic Anna Hubáčková. Ta se celý život věnuje životnímu prostředí a teď by chtěla zkušenosti zúročit.

Nová senátorka Hubáčková chce prosadit zákony a opatření, která pomohou zastavit úbytek orné půdy a která pomohou krajině proti suchu. Podle ní je totiž potřeba pracovat s touto problematikou nejen zdola drobnými opatřeními, ale je nutné nastavit i legislativu, aby se obcím a zemědělcům vyplatilo s krajinou zacházet lépe.

Životnímu prostředí se Hubáčková věnuje celý život a teď by chtěla zkušenosti zúročit. "Voliče tato tématika oslovila. Mám radost a zároveň vnímám závazek. Sucho a klimatické změny zasahují naši krajinu výrazně. Nejde mi tak ani o zastavování a fragmentaci krajiny jako o hospodaření s půdou a vodou," uvedla Hubáčková.

Chce proto spolupracovat i s ministrem zemědělství a stranickým kolegou Marianem Jurečkou, jehož rezort pracuje na opatřeních, která mají dopady sucha zmírnit. "Je potřeba v krajině více mokřadů, remízků a větrolamů a méně lánů osetých monokulturami," řekla Hubáčková.

Anna Hubáčková (* 6. 9. 1957) je od roku 2014 zastupitelka a starostka obce Ratíškovice na Hodonínsku jako nestranička za KDU-ČSL. V minulosti působila jako vedoucí Odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje či výzkumná pracovnice Výzkumného ústavu vodohospodářského TGM v Brně.  Za svou práci v roce 2005 dostala Cenu ministra životního prostředí. V roce 2008 ji ale ekologičtí aktivisté nominovali na anticenu Ropák za to, že souhlasila s vedením dálnice na Vídeň kolem Pohořelic.

 

Další úspěšní kandidáti:

Úspěšnou kandidátkou do se Senátu se stala i Renata Chmelová, ta kandidovala jako nestraník také za KDU-ČSL. Chmelová je vedoucí hnutí Arnika od roku 2015. Od roku 2014 je zastupitelkou na Praze 10. Jejím hlavním prioritám patří ochrana životního prostředí, transparentní veřejná správa a průhlednější hospodaření měst. Chmelová se specializuje na územní plánování, na tvorbu strategických městských plánů a na zapojování veřejnosti do rozhodování.

Do Senátu ve volebním obvodu Nový Jičín se dostal také vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích a ekolog Petr Orel (Strana zelených). Živil se také jako agronom a dispečer v zemědělství. Ve stanici pracuje od roku 1992. V roce 1989 spolu zakládal Stranu zelených v Novém Jičíně, členem je ale až od roku 2006. V letech 1991-1998 a 2002-2014 byl zastupitelem města Nový Jičín. Několikrát neuspěl v krajských a sněmovních volbách.

Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) strávila většinu svého profesního života ve veřejné správě. Byla vedoucí odboru životního prostředí boskovického městského úřadu a brněnského magistrátu a inspektorkou České inspekce životního prostředí. Od roku 2002 působí také jako místostarostka Boskovic, do zastupitelstva však byla zvolena už v roce 1998. Od roku 2012 je zastupitelkou Jihomoravského kraje a předsedkyní Komise pro sociální věc a rodinu. Pokoušela se také dostat do parlamentu.

V senátu také zasedne Jiří Cienciala zmocněnec vlády pro Moravskoslezský kraj a rektor soukromé vysoké školy. Nestraník Jiří Cienciala do politiky vstoupil, když mu designovaný premiér Jiří Rusnok nabídl post ministra průmyslu a obchodu ve své vládě. Od 13. srpna 2013 byl ministrem průmyslu v demisi, 29. ledna 2014 pak ve funkci definitivně skončil. Jako vládní zmocněnec Cienciala spolupracuje s příslušnými ministerstvy, krajskými samosprávami, představiteli měst a obcí, ale také zaměstnavatelskými svazy, odborovými svazy, regionálními tripartitami a pakty zaměstnanosti.