Více času na podstatné

Nová studie Komise se zaměřuje na potenciál bioplynu jako čistého zdroje energie

24.04.2017 08:26

Nová studie Evropské komise zkoumá využití bioplynu - plynu vyrobeného z organického odpadu - jako zdroje energie v Evropě a ukazuje, že dosud dosáhl svého plného potenciálu. Vzhledem k tomu, že EU pracuje na svých ambiciózních energetických a klimatických cílech pro roky 2020 a 2030, bioplyn může být flexibilním a udržitelným alternativním zdrojem energie, který podporuje energetickou bezpečnost a snižování emisí skleníkových plynů v oblasti elektřiny, vytápění a dopravy. V některých zemích EU však absence politik na podporu bioplynu znamená, že v současné době se nevyužívá jeho plný potenciál.

Studie udává řadu doporučení pro maximalizaci potenciálu bioplynu v Evropě. Zahrnuje výzvu k vytvoření dlouhodobého politického rámce pro rozvoj odvětví bioplynu, který rovněž zahrnuje související oblasti, jako je zemědělství a nakládání s odpady. Kromě vytvoření stabilního investičního rámce je třeba ještě řešit několik regulačních a technických překážek, včetně těch, které brání přeshraničnímu obchodu s energií. Studie také důrazně doporučuje větší využití zbytkového tepla z bioplynových zařízení a informování občanů o místních projektech bioplynu, jejich výhodách a bezpečnostních pokynech.

Studie stanovuje čtyři scénáře: Vývoj v používání bioplynu v EU do roku 2030. Ukazuje různé možnosti využití bioplynu v kogeneračních jednotkách (které je přímo převádějí na teplo a elektřinu) nebo na jeho přechod na biometan, který má být přiváděn do plynové soustavy nebo pro použití jako dopravní palivo. Rovněž zkoumá bariéry bránící rozvoji trhů s bioplynem: Za více než 77% výroby bioplynu v EU jsou dnes zodpovědné pouze tři země a to Německo, Itálie a Spojené království. Absence stabilního a spolehlivého investičního rámce a nedostatečná účinná podpora jsou identifikovány jako klíčové překážky.

Z pohledu Česka studie uvádí, že v ČR je bioplyn vyráběn převážně anaerobní digescí. Počet zařízení na výrobu bioplynu v roce 2014 činil 554, z toho 383 zemědělských bioplynových zařízení, 98 čistíren odpadních vod, 55 závodů na skládkách a 17 bioplynových a průmyslových zařízení na výrobu bioplynu. Výroba bioplynu v České republice v roce 2014 v elektřině a teplo dosáhla 6 642 GWh, přičemž 2,566 GWh vyrobené elektřiny a 134,9 GWh tepla. V současné době v České republice neexistuje výroba biometanu. Mezi bariéry Komise zařazuje dostupnost vstupní suroviny, které. podle ní nejsou dostatečné, technologické překážky a také, že české média nevytvářejí pozitivní obraz obnovitelných zdrojů energie.

 

Dokument ke stažení:

Studie EK