Více času na podstatné

Nová zelená úsporám: Na podporu úspor energie je k dispozici letos 1,9 miliardy korun

27.03.2014 13:47

Ušetřit až přes polovinu nákladů budou moci majitelé rodinných domů díky programu Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám. Program se zaměřuje zejména na zateplování rodinných domů, výměnu oken a dveří, výstavbu tzv. „pasivních domů“ a výměnu starých neekologických kotlů za nové úsporné kotle na biomasu, plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů. Žádosti začne Státní fond životního prostředí přijímat 1. dubna v 10 hodin.

Na podporu úspor energie je k dispozici letos 1,9 mld. korun, což je o jednu miliardu více než loni. „A minimálně stejnou částku se budu snažit získat na tento program každý rok. Tyto peníze totiž umožní realizovat tolik potřebná úsporná opatření pro rodinné a v příštích letech i pro bytové domy. Vzhledem k vysokému zatížení ovzduší v Moravskoslezském a Ústeckém kraji dostanou majitelé rodinných domů v těchto lokalitách o 10 % vyšší podporu,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Kromě toho podpoří Nová zelená úsporám zaměstnanost v Česku, pomůže vytvořit přes 5000 nových pracovních míst, do státní kasy přinese víc než 5 mld. Kč a pomůže snížit emise CO2.

 

Co je dobré vědět:

  • Majitelé rodinných domů mohou získat až 55% podporu na zateplení rodinného domu. Na nové ekologické zdroje mohou dostat dokonce 75% dotaci. Čím víc způsobů úspory energií žadatel provede, tím vyšší podporu získá. Zároveň může dosáhnout i na jednorázový finanční bonus, a to kombinací vybraných opatření. Nově lze získat také příspěvek na pořízení solárních systémů pro rodinné domy. Finance získají opatření, která byla zahájena po 1. 1. 2013.

 

  • Vzhledem k vysokému zatížení ovzduší v Moravskoslezském a Ústeckém kraji dostanou majitelé rodinných domů v těchto lokalitách o 10 % vyšší podporu
     
  • Došlo k drobným procesním úpravám a upřesněním na základě vyhodnocení procesů programu Zelená úsporám v minulých letech. Zkrátila se  doba pro doložení povinných příloh po elektronické evidenci žádosti do informačního systému Fondu z původních 8 dnů na 3 dny.

 

  • Program Nová zelená úsporám je nastaven pro období 2014–2020 a plynule navazuje na program Nová zelená úsporám 2013, u něhož byl příjem žádostí k 20. 12. 2013 ukončen.

 

Majitelé rodinných domů mohou získat až 55% podporu na zateplení rodinného domu. Na nové ekologické zdroje mohou dostat dokonce 75% dotaci. Čím víc způsobů úspory energií žadatel provede, tím vyšší podporu získá. Zároveň může dosáhnout i na jednorázový finanční bonus, a to kombinací vybraných opatření. Nově lze získat také příspěvek na pořízení solárních systémů pro rodinné domy. Finance získají opatření, která byla zahájena po 1. 1. 2013.

 „Žádosti začneme přijímat 1. dubna 2014 od 10 hodin, ukončení bude buď vyčerpáním alokace, nebo nejpozději 31. října 2014 ve 12 hodin. Veškeré informace zájemci najdou na www.novazelenausporam.cz, kde zároveň podají žádost. Pro žadatele budou fungovat také krajská pracoviště a call centrum, kde na zelené lince dostanou vyčerpávající odpovědi na své dotazy,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Došlo k drobným procesním úpravám a upřesněním na základě vyhodnocení procesů programu Zelená úsporám v minulých letech. Zkrátili jsme dobu pro doložení povinných příloh po elektronické evidenci žádosti do informačního systému Fondu z původních 8 dnů na 3 dny. Vyhověno bylo také velkému zájmu o podporu instalace solárních termických systémů, tohoto opatření mohou využít i vlastníci rozestavěných rodinných domů.

Program Nová zelená úsporám je nastaven pro období 2014–2020 a plynule navazuje na program Nová zelená úsporám 2013, u něhož byl příjem žádostí k 20. 12. 2013 ukončen.

 

10 nejčastějších otázek – a odpovědí k programu Nová zelená úsporám

 

Proč by si majitel rodinného domu měl podat žádost do programu NZÚ?

  1. Uspoří peníze za vytápění a ohřev teplé užitkové vody (úspora 40 % a více, jsou běžné i 70–80% úspory tepla na vytápění a ohřev teplé užitkové vody).
  2. Může si vybrat (zpracovatel projektu mu připraví varianty), jak velká jeho úspora bude (tj. kolik bude šetřit). Z těchto variant bude také jasné, kolik bude majitel domu muset investovat, jak vysokou dotaci dostane a za jak dlouho se mu investice vrátí (z úspor nejen na  topení, ale třeba na ohřev teplé užitkové vody).
  3. Obrovským přínosem je také to, že se majitel domu nedočká nepříjemných překvapení, jakými jsou plesnivé rohy místností, pára kondenzující na oknech a špaletách kolem oken. Projekt totiž musí zpracovat odborník a ten navrhne opatření tak, aby k nepříjemným překvapením nedošlo (návrh kvality zasklení a síla izolací), tohle prostě zedník nezná a neumí.
  4. Majitel dále získá jistotu, že firma, kterou si vybere, je proškolena a zná postupy, jak přesně opatření provést (postupy na lepení izolace na fasádu tak, aby nepraskala, izolace neopadávala, montáž oken a dveří provede tak, aby se například teplem nebo zimou nekroutila v důsledku toho, že neproškolený montér šetřil na montážním materiálu, což jako laik na první pohled nepoznáte).

 

Na co lze dotaci získat?

Jedná se o opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti v rodinných domech. V první řadě jde o zateplení obálky (neboli stěn) domu, výměnu oken a dveří, zateplení podlahy a stropu, případně střechy. Společně se zateplením má majitel domu, který má kotel na uhlí případně na vyjmenovaná kapalná fosilní paliva, provést výměnu tohoto kotle (také dostane dotaci na nový zdroj, může si vybrat - tepelné čerpadlo, zdroj - kotel nebo krbová vložka - na biomasu, plynový kotel). Dále si s dotací může majitel domu instalovat solární panely na ohřev teplé užitkové vody, případně i přitápění.

 

Co musí majitel domu, který chce o dotaci požádat, udělat?

Stačí se podívat na naše www stránky a tam najde takovou „kuchařku“ (přesně se to jmenuje „Krok za krokem k získání dotace“, je tam popsáno, jak postupovat a na koho se obrátit), nebo zajít na jedno ze 14 krajských pracovišť a tam mu naši zkušení pracovníci poradí.

 

Mohu jako majitel rodinného domu žádat o dotaci i bez toho, že provedu zateplení?

Ano, můžete instalovat již zmiňované solární panely na ohřev teplé užitkové vody a případně i na přitápění. Dotaci dostanete také na výměnu zdroje tepla (kotle) na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní zdroj (tepelné čerpadlo, zdroj na biomasu, plynový kotel).

 

Od kdy mohu podat žádost?

Žádosti je možné podávat od 1. dubna. Žádosti o dotace jsou přijímány výhradně elektronicky (tedy z pohodlí vašeho domova), a to na základě časově omezených výzev. Žádosti je možné podávat před zahájením, v průběhu, nebo po ukončení realizace podporovaných opatření. Podpora bude poskytnuta pouze na opatření, která byla zahájena po 1. 1. 2013.

 

Kolik je peněz na dotace? Jak dlouho budete žádosti přijímat?

V současnosti máme 1,9 mld. Kč. Příjem začíná 1. dubna a má končit 31. října 2014, pokud nebudou prostředky vyčerpány dříve. Na základě zkušenosti z programu předchozího, kde se v loňském roce přijímaly žádosti do NZÚ 2013, předpokládáme, že příjem bude otevřen několik měsíců. Kdyby peníze v současné výzvě došly, tak není třeba se obávat, že se na žadatele nedostane. Zdrojem peněz jsou dražby emisních povolenek a ty probíhají stále (až do roku 2020). Předpokládáme, že budou vypsány další výzvy, v nichž bude možné další žádosti podávat. Chceme tím jasně říci, že žadatelé mohou své žádosti v klidu připravovat a nemusí se bát, že by nejbližší době peníze došly.

 

Z pohodlí domova se tedy zaregistruji, ale jaké další podklady k tomu budu ještě potřebovat?     

Než provedete vlastní registraci své žádosti, musíte mít zpracovaný projekt (na zateplení) a energetický posudek (ten říká, kolik tepla ušetříte). K tomu je zapotřebí ještě několik dalších dokladů, jakým je například list vlastnictví k domu, na kterém chcete opatření realizovat, a další podklady, jejichž seznam je uvedený v již zmiňované „kuchařce NZÚ“ (přesně se jmenuje „Krok za krokem k získání dotace“) na našich webových stránkách nebo na krajských pracovištích Fondu.

 

Liší se současné podmínky v programu Nová zelená úsporám od těch, které platily v loňském roce?

Podmínky, jak vysokou dotaci žadatel dostane za splnění těch kterých parametrů, se v zásadě neliší.

 

Jak mám najít specialisty na přípravu projektu a energetického posudku?

Je to velice jednoduché. Doporučím Vám optat se ve svém okolí. V předchozím programu Zelená úsporám bylo podáno (zpracováno) více než 80 tisíc žádostí po celé republice. Dá se říci, že v každé obci je nějaká realizace z tohoto programu, a tak se stačí doptat, zda byl majitel domu spokojen s tím, kdo mu to zpracoval. Pokud by vás toto zklamalo, tak ve zmiňované „kuchařce“ jsou odkazy na seznamy, kde tyto odborníky najdete, můžete si je tedy vybrat na internetu. Další možností je informovat se na krajských pracovištích Fondu, kterých je 14 po celé republice. Tam vám rádi zaměstnanci SFŽP poradí.

Případné další informace je možné také získat v zákaznickém centru, a to od pondělí do pátku 7:30– 16:00 přes bezplatnou Zelenou linku 800 260 500, a také e-mailem na: info@sfzp.cz

 

Co je na tomto programu zajímavé z hlediska přínosu pro českou ekonomiku?

Jde přímo o podporu lokální ekonomiky. Realizace provádějí živnostníci, menší a střední firmy z regionu, kteří mimo jiné odvádějí sociální a zdravotní pojištění. Opatření jsou realizována velkou částí z českých výrobků. Program spoří rodinám energii a tím se zlepšuje životního prostředí. Do programu se zapojuje soukromý kapitál (úspory majitelů rodinných domů). Dalším plus je úspora času - vše probíhá poměrně rychle, a to bez zdlouhavých výběrových řízení.

 

Příklady výpočtu možných úspor:

 

Modelový příklad rodinný dům řadový koncový, nepodsklepený

 

- Zdroj tepla: plynový kotel

- Původní roční měrná potřeba tepla: 232 kWh/m2

- Nová roční měrná potřeba tepla: 53 kWh/m2

- Úspora: 77 %

- Maximální způsobilé investiční výdaje: 706 304 Kč

- Dotace 40 %: 282 522 Kč

- Roční úspora: 52 973 Kč

- Prostá návratnost: 8 let

 

Modelový příklad rodinný dům typ „okál“

 

- Zdroj tepla: plynový kotel

- Původní roční měrná potřeba tepla: 181 kWh/m2

- Nová roční měrná potřeba tepla: 53 kWh/m2

- Úspora: 71 %

- Maximální způsobilé investiční výdaje: 575 714 Kč

- Dotace 30 %: 172 714 Kč

- Roční úspora: 40 300 Kč

- Prostá návratnost: 10 let

 

Modelový příklad rodinný dům typ „Baťův dvojdomek“, podsklepený

 

- Zdroj tepla: plynový kotel

- Původní roční měrná potřeba tepla: 361 kWh/m2

- Nová roční měrná potřeba tepla: 34 kWh/m2

- Úspora: 86 %

- Maximální způsobilé investiční výdaje: 467 428 Kč

- Dotace 55 %: 274 585 Kč

- Roční úspora: 38 569 Kč

- Prostá návratnost: 5 let

 

Veškeré informace najdete na webových stránkách: www.novazelenausporam.cz, dotazy můžete řešit přes bezplatnou Zelenou linku 800 260 500 v po až pá 7:30–16:00 nebo e-mailem na: info@sfzp.cz

 

 

Čtěte také:

Nová zelená úsporám může významně pomoct těm, kteří budou letos měnit kotel