Více času na podstatné

Novela vyhlášky o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu vychází ve Sbírce

29.11.2016 16:29

Ve sbírce předpisů ČR vychází Vyhláška č. 387/2016 Sb., kterou se mění vyhláška č. 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu a změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška by měla být platná od 1. ledna 2017.

Vyhláška provádí ustanovení zákona o odpadech, pokud jde o využití sedimentů na povrchu terénu, které jsou nově zařazeny do působnosti zákona o odpadech. Dále se ruší výjimka pro využívání neupravených stavebních a demoličních odpadů na povrchu terénu v případě, že z nich lze odebrat reprezentativní vzorky, která sloužila k obcházení zákazu jejich využívání na povrchu terénu, protože v praxi z těchto odpadů reprezentativní vzorek odebrat nelze.

Vyhláška dále zpřesňuje výčet odpadů, které nelze využívat na povrchu terénu a upřesňuje podmínky, které musejí splňovat odpady ukládané na skládky. Rovněž se zpřesňuje pojem „kvalifikovaná osoba“ kvůli potřebě stanovení podmínek pro splnění její odborné způsobilosti.